Çınarlı Muhtarı Tezgören: “Sorunlarımızı Birlikte Aşacağız”

Türkiye ve Çanakkale emlak piyasasının parlayan yıldızı haline gelen Çınarlı köyü ve Çanakkale’nin en gözde tatil beldelerinden olan Dardanos’ta yürütülen çalışmalar ile ilgili olarak Çınarlı Muhtarı Tahsin Tezgören ile bir röportaj gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıllara oranla nüfusun hızla arttığı bölgede alt ve üstyapıdaki eksiklikler yaz sezonu gelmeden tamamlanmaya çalışılıyor.

346

Doğal güzellikleri, Çanakkale Boğazı’na hâkim manzarası ile özellikle kent dışından gelen pek çok yatırımcının ilgi odağı haline gelen Çınarlı köyü ve uzun yıllardır Çanakkale’nin en gözde tatil noktalarından biri olan Dardanos bölgesinde yaşayanların refah düzeylerinin artması için çalışmalar sürüyor.

Biz de sakinlerine sunduğu hizmetler ve yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Çınarlı muhtarı Tahsin Tezgören ile Çınarlı köyü ve Dardanos’u konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik. Muhtar Tezgören sorunlarından çözüm önerilerine kadar birçok konuyu değerlendirdi.

Dardanos ve Çınarlı’nın sizin açınızdan en büyük problemleri neler?

Dardanos ve Çınarlı’da kasis eksiğimiz var. Biz bunu belediyemize bildirdik. Trafik Komisyonu da onayladı. Takriben 7-8 ay oldu. Onun bir sıkıntısı var Dardanos halkımıza bilhassa. Kaldırımlarımızın eksik olan yerleri var. Durumu dilekçe ile belediyemize bildirdik, haber bekliyoruz.

Çınarlı’da yaşayan halkın istekleri neler?

Son zamanlarda Çınarlı köyümüzde yapılan inşaat sayısı arttı. Dolayısıyla bölgeye gelen ağır tonajlı araçlar nedeniyle altyapı sorunumuz da arttı. Bu konuda İl Özel İdaresi’ne dilekçe yazarak; durumu bildirdik. En büyük sorunumuz suydu. Suyu bulduk. Sondaj yaparak köyümüzün su ihtiyacını şu anda gidermiş bulunmaktayız.

Çınarlı’daki köy hayırları tekrar başlayacak mı?

Bu sene tekrar başlamayı düşünüyoruz. Geçen sene yapılmadı, ondan önce de pandemi dolayısıyla yapamamıştık. Su sondajını yaptığımız için maddi açıdan eksikliğimiz olunca geçen yıl yapamadık.

Dardanos’ta geçtiğimiz yıllara oranla neler değişti?

Dardanos’un ciddi anlamda bir kafe ihtiyacı vardı ve o ihtiyacı giderdik. Dardanos halkımız bundan çok çok memnun. Bir sağlık evimiz yoktu. İl Sağlık Müdürümüze çok teşekkür ediyorum, Dardanos’ta haftanın iki günü sağlık hizmeti verebiliyoruz artık. Bir pazar yeri eksiğimiz var. Yaşlı insanlarımızın gidemediği, zorlandığı durumlar için biz buraya bir Pazar yeri yapılması için çalışmalara başladık.

Çınarlı’nın nüfusunun artmasının artı ve eksi yönleri neler?

Çınarlı nüfusunda ciddi anlamda il dışından gelen bir nüfus yoğunluğu var. İhtiyaçlarımız da artmaya başladı. Suyu bulduktan sonra gelen kişiler ve inşaatlarda artış oldu. Nüfus büyüdükçe su depomuz da yetersiz kalmaya başladı. Onun iyileştirilmesi için bu yıl çalışmaya başlayacağız. Sıkıntılarımızı İl Özel İdaresi ile birlikte çalışarak düzeltmeye çalışıyoruz.

“Dardanos’un nüfusu yaz aylarında 6-7 bin kişiye ulaşıyor”

1777 seçmen sayımız var fakat bu nüfus yaz aylarında Dardanos’ta 6-7 bin gibi bir nüfusa ulaşıyoruz. Bir ATM isteğimiz var biliyorsunuz. Özellikle yaşlı kesim çok sıkıntı çekiyor. Ücretsiz yer tahsis etmeyi önermemize rağmen, şu ana kadar bankalardan olumlu yanıt alamadık. Yaz aylarında nüfusunuz artıyor ancak kış aylarında burada yaşayan 2000 kişiye hizmet vermenin kârlı olmadığını söylüyorlar.

Ulaşımda bu yaz için iyileştirme olacak mı?

Ulaştırma Müdürlüğü’nden iyileştirme yapılacağı, ek sefer konulacağı sözünü aldık. Umuyoruz bu yıl daha rahat bir ulaşım sağlanabilir.

Özellikle tatil için Çanakkale’nin Güzelyalı ve Dardanos gibi bölgelerini seçen bazı kişilerin, bakmak istemedikleri hayvanlarını Çınarlı ve civarındaki ormanlık alanlara terk ettiklerini biliyoruz. Hem hayvanları hem de insanları etkileyen bu sorun ile ilgili gelişmeler var mı?

Bu konuda çok ciddi sıkıntı yaşıyoruz maalesef. Sokak hayvanlarımız ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıyoruz. Kısırlaştırma gerçekleştirildikten sonra sıkıntı yok. Yapılamazsa çok çoğalma oluyor. Yaz aylarında çocuklarını memnun etmek için kedi-köpek alıp, 3-4 ay sonra sokağa bırakarak gidiyorlar. Yeri geldikçe vatandaşlara duyurular yapıyoruz ama başa çıkamıyoruz. Geçen hafta Çanakkale Belediyesi’nden bir ekip gelerek, aşılama, küpeleme ve kısırlaştırma yaptı. Sokak hayvanları barınaklara götürüldü. Hayvan severlerimize teşekkür ediyorum. Dardanos’ta oturan sakinlerimiz başıboş köpekleri Çınarlı köyüne kadar gidip besleyerek, ellerinden geleni yapmaya çalışıyor ama maalesef bu yeterli olmuyor. İnşallah hayvanlarımızı da üzmeden bu sorunu çözmeyi başarırız.

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş