“Kültürlerin izinde, tarihin peşinde geçmişten geleceğe kültüre bizlerle, Çanakkale kültür mirasına iz bırakanlar” programı Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonunda gerçekleştirildi.
Programa, Çanakkale Vali Vekili Abdül Kadir Duran, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R.Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Genel Sekreter Oğuz Ünal, Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hülya Önal, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Didem Çatal, Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker, Çanakkale protokolü, STK temsilcileri, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program, tanıtım filmi ve protokol konuşmalarıyla devam etti.
Çanakkale; sadece bir coğrafya değil, bir hafıza, bir ruh ve bir kültürdür diyen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R.Cüneyt Erenoğlu yaptığı konuşmada şunları ifade etti; “Bu topraklarda geçmişin izlerini bugüne taşıyan, tarihsel mirasımızı koruyarak geleceğe aktarmayı kendine görev edinen tüm kıymetli isimleri saygıyla anıyor; bugün aramızda bulunan değerli konuklarımız, Opet Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Nurten Öztürk ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir’e şükranlarımı sunuyorum.
Sayın Nurten Öztürk’ün liderliğinde Gelibolu Yarımadasında, Tevfikiye Arkeoköyde, Çıplak Etnoköyde hayata geçirilen Tarihe Saygı Projesi, sadece kültürel mirasın korunması değil, aynı zamanda bu mirasın yerel halkla bütünleştirilerek yaşatılması açısından da örnek teşkil etmektedir. Sayın İsmail Kaşdemir’in başkanlığındaki Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ise, Çanakkale Savaşları'nın anısını yaşatmak adına gerçekleştirdiği çalışmalarla milli hafızamıza katkıda bulunmaya devam etmektedir. Üniversite olarak bizler de, bu toprakların taşıdığı değerin farkındayız. Kültürel mirasın araştırılması, korunması ve geleceğe aktarılması yönündeki tüm bilimsel ve sosyal girişimleri destekliyor; öğrencilerimizi de bu bilinçle yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta Uygulamalı Bilimler Fakültemizin değerli yönetimine, akademisyenlerine ve öğrencilerine teşekkür ediyor; etkinliğimizin verimli, ilham verici ve geleceğe yön veren bir atmosferde geçmesini diliyorum.” dedi.
Çanakkale’nin köklü tarihine, zengin kültürel mirasına ve bu mirasa emek veren kıymetli insanlara saygı ve minnettarlığını ifade ederek konuşmasına başlayan ÇOMÜ Uygulamalı Bilimler Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, “ Çanakkale medeniyetlerin oluştuğu, insanlığın ortak değerlerinin eşsiz izlerinin olduğu bir coğrafya. Truva’nın efsanelerinden Gelibolu’nun destanlarına uzanan binlerce yıllık tarihiyle Çanakkale, bize geçmişten başlayıp, geleceğe uzanan güçlü bir ilham. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz program geçmişin değerlerini unutmamak ve onları geleceğe taşımak için önemli bir adım. Çanakkale kültür mirasına iz bırakanlar etkinliği bir vefa göstergesi olduğu kadar kültürel mirasımızı koruma ve yaşatma sorumluluğumuzun da bir ifadesidir.
Programımız kapsamında bu mirasa sahip çıkan, kültürümüze değer katan ve geleceğin ışığını taşıyan kıymetli isimleri duyduğumuz şükranı ifade edeceğiz. Biliyoruz ki; kültür bir topluma ruhtur ve bu ruhu yaşatanlar yarınlarımızı inşa eden gerçek kahramanlardır. Bu anlamada buluşmanın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese değerli kuruluşlara değerli hocalara ve katılımlarıyla bizlere güç veren değerli misafirlere çok teşekkür ediyorum. Etkinliğimizin Çanakkale’mizin kültürel zenginliğine katkı sunmasını ve ilham verici nice çalışmalara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Her bireyin, her kurum ve kuruluşun doğup büyüdüğü topraklara karşı görev ve sorumluluğu olduğunu söyleyen OPET Petrolcülük A.Ş. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti; “Biz OPET olarak bu görev ve sorumluluklarımızın her zaman bilincinde olduk. Kurulduğumuz 1992 yılından bu yana sosyal sorumluluk projelerimizi oluştururken ülkemizin ihtiyaçlarını gözetiyoruz ve başladığımız her projeyi canla başla yürütüyoruz. Kurulduğu günden bu yana insan ve hizmet odaklı yaklaşımıyla toplumun sorunlarının çözülmesine katkı sağlamayı öncelik olarak gören OPET, sosyal sorumluluğa odaklanmayı bir kurum kültürü olarak benimsiyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlayan “Tarihe Saygı Projesi”, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarını içeriyor. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Küçük ve Büyük Anafarta köyleri ile Eceaabat ilçesi proje kapsamında yeni bir çehreye kavuşturuldu.
Bölgedeki yenileme çalışmaları kapsamında çağdaş bir görünüme kavuşan köy meydanları, müzeler, modern tuvaletler, yenilenen satış reyonları, bölge turizmini canlandırarak köy muhtarlıklarının gelirlerini de artırdı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü işbirliğinde uygulamaya konulan 57. Alay Şehitliği Yenileme Projesi ile şehitlik, Çanakkale Savaşı’nda kahramanca canlarını veren şehitlerimize yakışır bir düzenlemeyle bölgeye tekrar kazandırıldı. Çanakkale Savaşı tarihinde önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği inşa edildi. Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. Proje dahilinde 2012 yılında Eceabat’ta işlevselliğini yitiren ilköğretim okulunun yerine, yeni ve modern bir ortaokul inşa edilerek, eğitim ve öğretim hayatına kazandırıldı. 16 derslikten oluşan “OPET Tarihe Saygı Ortaokulu” depreme dayanıklı bir biçimde inşa edildi. Proje kapsamında Eceabat bölgesindeki rehabilitasyon çalışmalarının ardından “2018 Troya Yılı”nda; Troya Ören Yeri’ne en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köye dönüştüren OPET, geçtimiz yıl da Troya Bölgesi’ndeki Çıplak Köyü’ne kimlik kazandırarak Etno-köy’e dönüştürdü. Bu duygu ve düşüncelerle Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Örnek Köy Projesi, Trafik Dedektifleri ve Kadın Gücü gibi sosyal sorumluluk projelerimizi büyük bir heyecan ve özveriyle sürdürmeye devam ediyoruz. 2006 yılında Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda başladığımız Tarihe Saygı Projesi, OPET’in bu topraklara bir saygı duruşudur. Aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.” dedi.
(ERHAN TAYLAN)