Diyetisyen Elif Kavak

dyt.elifkavak@gmail.com

EGZERSİZ VE SAĞLIK

Düzenli fiziksel aktivite, insanların sağlığını iyileştirmek ve koruyabilmek için kendine edinebileceği en önemli alışkanlıklardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü yetişkinlerin her hafta orta yoğunlukta en az 150 dakika fiziksel aktivite yapmasını önermektedir.

3151

Fiziksel aktivite yapmanın sağlığımız üzerinde etkisinden bahsedecek olursak kardiyovasküler hastalık, hipertansiyon, diyabet, obezite ve bazı kanser türlerine dair riskin azalmasında ve anksiyete, depresyonu azaltarak zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır.

Hareketsiz yaşamın sağlık riskleri:

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her 4 yetişkin bireyden 1 tanesi gereken fiziksel aktivite önerilerini dikkate almamaktadır. %80’den fazla yetişkin ise yeterli miktarda hareket etmemektedir. Hareketsiz yaşam çocuklarda ve ergenlerde kilo alımına, zindelik ve davranışsal bozukluklara, uyku süresinin ve kalitesinin azalmasına sebebiyet vermektedir. Yetişkinlerde ise kalp-damar hastalıklarına, diyabete, kansere sebebiyet verebilir.

Egzersiz ve Diyabet

Egzersizin birçok faydalarından biri de Tip 2 diyabet riskini azaltmasıdır. Diyabetli bireylerde egzersiz ile hastalık seyrinin azalabilmesi sonucunda bazen kullanılan ilaç dozunun düşürülmesi ya da ilaçların bırakılması şeklinde sonuçlanabilmesi mümkündür. Yaşam Tarzı Değişim Programı (DPP)’na katılan bazı katılımcılarda 3 yıllık yaşam tarzı değişikliklerinden sonra Tip 2 diyabet gelişme risklerinin %58 oranında azaldığı gözlemlenmiştir.

Egzersiz ve Obezite

Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılı raporunda Türkiye’nin obez ya da kilolu yetişkin oranı açısından Avrupa’da 1. Sırada olduğunu belirtmiştir. Kilolu ve obez bireylerde egzersiz en iyi sonuç veren aktivitelerden biridir. Başlangıçta veya çok sedanter yaşam tarzı olan bireylerde çok hafif egzersizlerle başlanarak yoğunluk kişinin uyumuna göre artırılmalıdır. Örneğin asansör yerine merdivenler tercih edilmelidir. Yürüyüş yapmaya özen gösterilmelidir. Bu örneklerdeki gibi küçük değişikliklerin bile fazlasıyla faydası olmaktadır.

Düzenli Fiziksel Aktivitenin Bize Kazanımları:

  • Kas ve kalp-solunum sistemi zindeliği gelişir
  • Kemik ve fonksiyonel sağlığı iyileştirir
  • Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, inme, diyabet, çeşitli kanser türleri ve depresyon risklerini azaltır
  • Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olur

Unutmayın ki hareket etmek sağlık verir ve iyileştirir.