Yusuf Sonkurt

yusuf@canakkaleolay.com

Dile Kolay Yarım Asır…

Dile kolay yarım asırlık bir gazetenin 25 yılında görev almak büyük bir gurur benim için. Gazetenin kapanıyor olması, sadece bir ticari sistemin sona ermesi değil, aynı zamanda toplumsal hafızanın bir parçasının kaybolmuş olması...

6545

Çanakkale’ye birçok değerin kazanılmasını sağlayan Çanakkale Olay Gazetesi’nin son baskısında bu yazıyı kaleme almak hiç de kolay değil.. Dile kolay yarım asırlık bir gazetenin 25 yılında görev almak büyük bir gurur benim için. Gazetenin kapanıyor olması, sadece bir ticari sistemin sona ermesi değil, aynı zamanda toplumsal hafızanın bir parçasının kaybolmuş olması. Bu durum, medyanın yetersizlikleri ve dijitalleşmenin geleneksel basına olanların bir kez daha gözlerin önüne serilmesidir.

Çanakkale Olay bir dönemin simgesi

50 yıllık bir gazetenin kapanması, basının altın çağının sona erdiğini simgeliyor olabilir mi? Kâğıda basılı gazete kültürü, bir zamanlar sabah kahvelerinin vazgeçilmeziydi. Her sabah kapıların önüne bırakılan gazeteler, günün en önemli gelişmelerini sunar; insanların yaşadıkları yerdeki haberlere ulaşımını sağlardı.

Dijitalleşmenin Yükselişi

Son 20 yılda medya sektöründe yaşanan dijitalleşme, geleneksel gazetecilik anlayışını kökten değiştirdi. İnsanlar artık haberleri güncel olarak cep telefonlarından takip ediyor; sosyal medya platformları dünyanın dört bir yanındaki gelişmelere birkaç saniye içinde ulaşabiliyorlar. Bu dinamikler; basılı gazetelerin giderek bu yönde yapılandırılmasına ve dijital platformların daha da güçlenmesine neden oldu.

Ekonomik Zorluklar ve Gazetecilik Krizi

Yarım asırlık bir gazetenin kapanmasında ekonomik kaygıların büyük bir payı var. Gazete yayınlarının azalması, reklam gelirlerinin azalması ve yayınlandıkları mecraların değişmesi, birçok medya organının ortaya çıkması ile ayakta kalmak zorlaştı. Gazetecilerin dijitalleşmeye uyum sağlayamaması, ekonomik değişimler, gazeteciliği üzerindeki olumsuzlukların daha da artmasıyla pek çok gazeteci işsiz kaldı, haber üretimi zayıfladı…

Yeni bir soluk…. Çanakkale’de BUGÜN

Çanakkale’nin köklü gazetelerinden Çanakkale Olay, Kalem ve Gündem gazetelerinin birleşerek yeni bir soluk olarak Çanakkale’de BUGÜN Gazetesi’ni çıkarıyor olmalarının kentimize yeni bir haber anlayışı getireceğine inanıyorum.

Kimler geldi, kimler geçti?

Çanakkale Olay Gazetesi, basın koleji görevi görerek bir çok gazeteci yetiştirdi bu kente. Emeği geçenleri şöyle sıralayacak olursak; Kurucumuz Turhan Narler, Işık Narler, Aynur Ganiler ve Gazetemizin imtiyaz sahibi Mehmet Özkurnaz, grafikerlerimiz Oya Koyuncu, Şenol Güven, Zeynel Esen, Atilla Akın, Hadiye Ayşe İrim, Zeynep Kocaman, Leyla Başkıran, Ayşe Engin, Tarhan Çelen, Ayla Öz, Asuman Öz, Muhaberlerimiz Erdem Sürek, Burak Gezen, Hüseyin Uyar, Murat Kıray, Birol Gürses, Fatih Ortaç, Gürhan Kökçak, Cahit Göveren, Eren Aşnaz, Burhan Mert Balcı, Damla Yeltekin, Sevi Gözay Uğurlu, Dilan Kaynak, Seçkin Sağlam, Baykal Sağlam, Mine Tarım, matbaa ustalarımız Hidayet Sarı, Mustafa Güneş, Mehmet Kahraman

Ayrıca Orhan Mutay, Mehmet Çelen, Cemal Oral, Başol Özyayla’yı rahmet anıyoruz.

Reklam Sorumlularımız Erhan Taylan, Türay Karanfil, Remzi Can, Leyla Kınalı, dağıtıcımız Murat Engin ve katkılarından dolayı Sermet Atadinç, Enis Ata Turhanlı, Nevin Yüksel, Duygu Yılmaz, Eymen Tükroğlu’na ve ismini sayamadığımız köşe yazarlarımız ve diğer birçok isme teşekkür ederiz.

Belki de son değil… Bir başlangıç… Bir değişim… Belki de tekrar hiç bitmeyecek şekilde bir başka platformda görüşeceğiz. Çanakkale Olay’ı dijitalde takip etmeye devam edin. Kentin gündeminin kalbi yine canakkaleolay.com’da atacak. Biz bir yere gitmiyoruz. Hep buradayız…. Görüşmek ve buluşmak üzere hoşça kalın…