Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ağırlıklı olarak, seyahat acentesi, araç kiralama, liman işletme ve deniz taşımacılığı, kargo-lojistik, soğuk hava deposu ve şehirlerarası otobüs işletmeleri sektör temsilcilerinden oluşan 15 No’lu Meslek Grubu üyeleri ile sektörde yaşanan gelişmeler ve sorunları görüşmek üzere ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde bir araya geldi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Meslek Grubu toplantısında; Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Çelik, Ali Deniz ve Recep Yılmaz, Komite Başkanı Mehmet Gaga, Başkan Yardımcısı İkbal Akça, Komite Üyeleri; Meclis Üyesi Hakan Doğan Kayalı ve Meclis Üyesi Turgay Kılıç, sektör temsilcileri, Genel Sekreter Sema Sandal ile Meslek Komitesi Oda temsilcisi Seçil Uğur hazır bulundu.
Toplantıya katılan sektör temsilcileri tarafından; özellikle şehir merkezindeki park yetersizliği nedeniyle tur otobüslerinin olumsuz etkilendiği, vize sorunu, Çanakkale Havalimanı’na ticari taksilerin girememesi, Çanakkale’de faaliyet gösteren tur operatörleri için bir platform oluşturulması, otogardaki belediye otobüslerinin özel günlerde yetersizliği, bürokrasi sorunu, yat limanı ve kruvaziyer limanı eksikliği, Bozcaada marinadaki tuvalet sorunu gibi konular gündeme getirilecek çözüm önerilerini dile getirildi.
“TURİZM SEZONUNDA TRAFİK VE PARK SORUNU, ÇANAKKALE’NİN POTANSİYELİNİ ZEDELİYOR"
Sinerji toplantısı hakkında bilgi veren Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin sesi olmaya, taleplerini ve çözüm önerilerini birebir dinleyerek yol haritamızı birlikte çizmeye devam ediyoruz. Toplantımızda sektör temsilcilerimizden gelen görüş ve öneriler, bizler için son derece kıymetlidir. Özellikle turizm sezonunun hareketlendiği bu dönemde, şehir merkezindeki park yetersizliği nedeniyle tur otobüslerinin karşılaştığı sorunlar ve zaman kayıpları, şehrimizin turizm potansiyelini sekteye uğratmaktadır. Bu noktada, şehir içi trafik düzenlemeleri yapılırken tur otobüslerinin duraklama ve yolcu indirip bindirme alanları göz önünde bulundurulmalıdır.
TİCARİ TAKSİLERİN HAVALİMANINA GİREMEMESİ TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Turizm sektörü temsilcilerimizden gelen önemli bir diğer şikâyet ise Çanakkale Havalimanı’na taksilerin girişine izin verilmemesidir. Bu uygulama, özellikle şehre ilk kez gelen turistler açısından ciddi bir memnuniyetsizlik yaratmakta ve şehir imajını olumsuz etkilemektedir. Çanakkale’ye zaten günde 1 uçak iniyor. Buradaki Taksici esnafı onlarca uçak inen bir havalimanındaki taksicilerle aynı kategoriye sokulmamalı. Uçaktan valizleri ile inen bir yolcu yüküyle dışarı yürümek zorunda kalmamalı. Bu aksaklıklar, turizmde rekabet gücümüzü azaltıyor. Kalıcı bir çözüm bulunmalı.
TURİZM, BACASIZ SANAYİDİR
Üyelerimizin gündeme getirdiği bir başka önemli konu da vize sorunudur. Vize randevularındaki gecikmeler ve belirsizlikler ciddi bir mağduriyete neden olmaktadır. Bu konuda merkezi otoritelerle temas kurarak çözüm arayışlarını desteklemeye devam edeceğiz. Turizm, bacasız sanayidir. Bu bilinçle hareket etmeli, şehrimizin tanıtımı ve altyapısı konusunda tüm kurumlar ortak akılla ilerlemelidir. Maraton düzenleniyor, haberimiz yok; yelken yarışları yapılıyor, sektör bilgilendirilmiyor. Bu kopuklukları gidermek adına Çanakkale’de yapılacak her türlü turizm odaklı organizasyonun, sektör paydaşlarıyla eşgüdüm içinde planlanması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.
OTOGAR VE ÇANAKKALE LİMANINDAN BEKLENTİLERİMİZ ÇOK BÜYÜK
Otogarlar bir şehrin vitrinidir. Otogara hizmet veren belediye otobüslerinin özel günlerde yetersiz kalması ve güzergâh revizyonu ihtiyacı, bürokratik işlemlerde yaşanan aksaklıklar, yat limanı kapasitesinin talebi karşılamaması, Çanakkale’nin hala kruvaziyer limanına sahip olmaması ve Bozcaada marinadaki altyapı eksiklikleri gibi konular da gündeme getirildi. Üyelerimizin bu konulardaki çözüm odaklı yaklaşımlarını not aldık ve ilgili mercilerle paylaşmak üzere gerekli girişimleri başlatacağız. Bununla birlikte, Çanakkale Otogarının istinat duvarının şehrimizi yansıtan sembollerle örneğin Şehitlikler ve Truva Atı gibi görsellerle resimlendirilmesinin, hem estetik hem de tanıtım açısından katkı sağlayacağı yönünde öneri getirildi. Bu tarz görsel dokunuşların şehrimizin kimliğine değer katacağına inanıyorum.
"TURİZM VE ULAŞIMA YAPILACAK HER YATIRIM, TÜM ŞEHRE KAZANÇTIR"
Bu vesileyle, Odamızın 30’dan 550 kişiye kadar farklı kapasiteye sahip toplantı salonlarıyla üyelerimize hizmet verdiğini ve sektörün ihtiyaç duyduğu birçok etkinliği gerçekleştirebilecek altyapıya sahip olduğumuzu da hatırlatmak isterim. Kapımız üyelerimize her zaman açıktır. Çanakkale’nin turizm ve ulaşım altyapısının güçlendirilmesi, yalnızca bu sektörlerdeki firmalar için değil, şehrimizin bütün ekonomik ekosistemi için önemlidir. Oda olarak, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye ve üyelerimizin sesi olmaya devam edeceğiz.” dedi.
(HABER MERKEZİ)