Dünyanın En Büyük Ülkesi Neresi?

Dünyanın en büyük ülkesi neresi? Dünyanın en büyük ülkesinin yüz ölçümü nedir?

529

Dünyanın en büyük ülkesi hangisi? Bu sorunun cevabı, coğrafya derslerinden hatırlayabileceğiniz gibi Rusya'dır. Rusya, dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük ülkesidir. Peki, Rusya'nın yüzölçümü ne kadardır? Rusya'nın komşuları kimlerdir? Rusya'nın iklimi, coğrafyası, nüfusu, kültürü ve tarihi hakkında neler biliyoruz? Bu makalede, dünyanın en büyük ülkesi Rusya ile ilgili merak edilen soruları yanıtlayacağız.

Rusya'nın Yüzölçümü Ne Kadardır?

Rusya'nın yüzölçümü, 17.1 milyon km2'dir. Bu, dünyanın toplam yüzölçümünün yaklaşık %11'ine denk gelmektedir. Rusya, hem Avrupa hem de Asya kıtalarında toprakları olan bir ülkedir. Avrupa'daki topraklarının yüzölçümü 3.9 milyon km2, Asya'daki topraklarının yüzölçümü ise 13.1 milyon km2'dir. Rusya, Avrupa'nın da en büyük ülkesidir. Rusya'nın yüzölçümü, Avrupa'nın toplam yüzölçümünün %39'unu oluşturmaktadır.

Rusya'nın Komşuları Kimlerdir?

Rusya, 14 farklı ülkeye komşudur. Bu ülkeler şunlardır: Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Moğolistan, Çin ve Kuzey Kore. Rusya, ayrıca Alaska'yı da içeren Amerika Birleşik Devletleri ile de deniz sınırı paylaşmaktadır. Rusya'nın en uzun sınırı, 4.254 km ile Çin ile olan sınırıdır. Rusya'nın en kısa sınırı ise, 19 km ile Kuzey Kore ile olan sınırıdır.

Rusya'nın İklimi Nasıldır?

Rusya, çok geniş bir coğrafyaya yayıldığı için, çok çeşitli iklim tiplerine sahiptir. Rusya'nın büyük bir bölümü, ılıman karasal iklim kuşağında yer almaktadır. Bu bölgede, yazlar sıcak ve kışlar soğuk geçmektedir. Ortalama yaz sıcaklığı 25 °C, ortalama kış sıcaklığı ise -10 °C civarındadır. Rusya'nın kuzeyinde, tundra ve kutup iklimi hakimdir. Bu bölgede, yazlar kısa ve serin, kışlar uzun ve çok soğuk geçmektedir. Ortalama yaz sıcaklığı 10 °C'nin altında, ortalama kış sıcaklığı ise -30 °C'nin altındadır. Rusya'nın güneyinde, subtropikal ve yarı kurak iklim görülmektedir. Bu bölgede, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Ortalama yaz sıcaklığı 30 °C'nin üzerinde, ortalama kış sıcaklığı ise 10 °C civarındadır.

Rusya'nın Coğrafyası Nasıldır?

Rusya, dünyanın en büyük ülkesi olmasının yanı sıra, dünyanın en çeşitli coğrafyasına da sahiptir. Rusya'nın coğrafyası, dağlar, ovalar, nehirler, göller, ormanlar, çöller, adalar ve buzullar gibi pek çok doğal oluşumu içermektedir. Rusya'nın en yüksek noktası, 5.642 m ile Kafkas Dağları'nda bulunan Elbrus Dağı'dır. Rusya'nın en alçak noktası ise, -28 m ile Hazar Denizi kıyısındaki Karagie Depresyonu'dur. Rusya'nın en uzun nehri, 4.248 km ile Sibirya'dan kuzeye doğru akan Ob Nehri'dir. Rusya'nın en büyük gölü, 31.722 km2 ile Avrupa'nın da en büyük gölü olan Ladoga Gölü'dür. Rusya'nın en büyük ormanı, dünyanın en büyük karasal biyometresi olan Taiga'dır. Taiga, Rusya'nın yüzölçümünün %60'ını kaplamaktadır. Rusya'nın en büyük çölü, 360.000 km2 ile Asya'nın da en büyük çölü olan Karakum Çölü'dür. Rusya'nın en büyük adası, 76.000 km2 ile Arktik Okyanusu'nda bulunan Severnaya Zemlya Adası'dır. Rusya'nın en büyük buzulu, 83.000 km2 ile Antarktika ve Grönland'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü buzulu olan Vavilov Buzulu'dur.

Rusya'nın Nüfusu Nasıldır?

Rusya'nın nüfusu, 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 146 milyondur. Rusya, dünyanın en büyük ülkesi olmasına rağmen, dünyanın en kalabalık ülkesi değildir. Dünyanın en kalabalık ülkesi, 1.4 milyar nüfusu ile Çin'dir. Rusya, dünyanın en kalabalık dokuzuncu ülkesidir. Rusya'nın nüfus yoğunluğu, km2 başına 8.6 kişi ile dünyanın en düşük nüfus yoğunluğuna sahip ülkelerinden biridir. Rusya'nın nüfusunun %77'si şehirlerde, %23'ü ise kırsal bölgelerde yaşamaktadır. Rusya'nın en büyük şehri ve başkenti, 12.7 milyon nüfusu ile Moskova'dır. Moskova, aynı zamanda Avrupa'nın da en büyük şehridir. Rusya'nın diğer büyük şehirleri arasında, 5.4 milyon nüfusu ile St. Petersburg, 1.6 milyon nüfusu ile Novosibirsk, 1.2 milyon nüfusu ile Yekaterinburg ve 1.1 milyon nüfusu ile Kazan sayılabilir.

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş