Dereotunun Mucizevi Faydaları: Bu Bitkiyi Her Gün Yemelisiniz!

Dereotu, sadece lezzetli bir bitki değil, aynı zamanda sağlığımız için de pek çok faydası olan bir mucize. İşte dereotunun kan şekerinden sindirime, kemik sağlığından bağışıklığa kadar sağladığı yararlar ve nasıl tüketilmesi gerektiği.

616

Dereotu, lezzetli yemeklere ve salatalara kattığımız aromatik bir bitki. Ancak dereotunun sadece tadı değil, sağlığımız için de pek çok faydası var. Dereotu, vitamin ve mineral deposu bir bitki olmasının yanı sıra, kan şekerini düzenliyor, kalp sağlığını koruyor, sindirimi kolaylaştırıyor ve kemikleri güçlendiriyor. İşte dereotunun mucizevi faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilmeniz gerekenler.

Dereotu Bağışıklığı Güçlendiriyor

Dereotu, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir gibi vücudumuza iyi gelen çeşitli mineraller içeriyor. Bu vitamin ve minerallerin el ele vermesi sonucunda da ortaya güçlü antioksidan özellikler çıkıyor. Bu özelliği sayesinde dereotu, serbest radikalleri, yani hastalık oluşturabilecek zararlı maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırıyor, dolayısıyla dereotu bizi hastalıklardan korumada önemli roller üstleniyor.

Dereotu Kan Şekerini ve Kolesterolü Düzenliyor

Dereotunun içinde bulunan biyoaktif bileşen eugenol, kan şekeri seviyelerinin dengede olması konusunda etkili. Bu sayede anti-diyabetik bir özellik gösteren taze dereotunun tüketilmesiyle insülin üretimi aktive olur. Nişastanın glikoza parçalanmasını azaltmaya yardım ederken ani kan şekeri yükselmeleri önlenmiş olur. Dereotu sadece kan şekerinin değil aynı zamanda kötü kolesterolün de düşmanlarından biri. Aniden yükselen ya da sık sık tekrar eden kolesterol probleminin çözümünde etkili olan dereotu, insülin seviyelerinin de dengelenmesinde yardımcı oluyor.

Dereotu Sindirimi Kolaylaştırıyor

Dereotu, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek veren bir bitki. Antioksidan özelliği, içindeki bolca vitamin ve mineral bir araya geldiğinde sindirim sisteminde problem olanların da yardımına koşuyor. Özellikle hazımsızlık ve gaz sorunu yaşayanların bu sorunlarına en doğal ve etkili çözümü sunuyor. Düzenli olarak kullanıldığında mide ağrısı, gaz sancısı problemlerini de ortadan kaldırıyor.

Dereotu Kemikleri Güçlendiriyor

Dereotu kalsiyum bakımından oldukça zengin yiyeceklerden biri. Bu özelliği sayesinde kemik sağlığımızı koruyan dereotu, içindeki bolca kalsiyum ile özellikle gelişme çağındaki çocuk ve gençlerin kemiklerinin sağlıkla gelişmesine yardımcı oluyor. Ayrıca dereotu, kemik erimesi riskini azaltmak için de önemli bir bitki.

Dereotu Nasıl Tüketilmeli?

Dereotunun tüm faydalarını görmek istiyorsanız satın alırken ve aldıktan sonra saklarken dikkatli olmalısınız. Yaprakları koyu yeşil, sarı olmayan bir demet dereotu alın. Daha sonra bir kağıt havluya gevşek bir şekilde sarın ve buzdolabınızda kapaklı bir kapta tutun. Taze dereotunu 2-3 gün bu şekilde saklayabilirsiniz. Kuru dereotu tazesinden daha dayanıklıdır. Dereotunu ayrıca alır almaz yıkayıp, kurutup hızlıca dondurabilirsiniz. Dondurucuya atmadan önce ağzı hava almayacak şekilde bir torbaya koyun.

Dereotunu yemeklere ve salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz. Zeytinyağlı yemekler, turşular, çorbalar, kekler, börekler dereotunun yakıştığı lezzetlerden bazıları. Ayrıca dereotunu yoğurtla karıştırarak da sağlıklı bir sos yapabilirsiniz. Dereotunun tadını sevmeyenler için ise dereotu çayı iyi bir alternatif. Dereotu çayı yapmak için bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı kuru dereotu ekleyin ve 10 dakika demleyin. Süzdükten sonra içebilirsiniz. Dereotu çayını günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Dereotu, sağlığımız için pek çok faydası olan bir bitki. Ancak her şeyde olduğu gibi dereotunu da aşırıya kaçmadan tüketmek gerekir. Özellikle hamileler, emzirenler, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, alerjisi olanlar ve tansiyon hastaları dereotu tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Sağlıklı ve mutlu kalın!

(SAİM TUNÇMAN)
Paylaş