Sokak hayvanları için atık gıdalardan mama üretiliyor

Çanakkale Belediyesi tarafından sokak hayvanlarının beslenme ihtiyacına çözüm sunmak amacıyla kurulan Mama Üretim Tesisi, düzenlenen törenle açıldı.

523

Küçük Sanayi Sitesi içerisinde 160 metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek tesis, atık gıdaları dönüştürerek günlük olarak mama üretimi gerçekleştirecek.

Tesisin açılış törenine Vali Yardımcısı Polat Kara, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Gökçeada Belediye Başkanı Bülent Ecevit Atalay, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, kurum temsilcileri ve hayvanseverler katıldı.

Açılışın ardından davetliler tesisi gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Çanakkale Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan tesiste; lokanta ve yemekhanelerden toplanan atık gıdalar, hijyenik koşullarda işlenerek kuru mama haline getiriliyor. Şu an günlük 150-200 kilogram mama üretilen tesiste, ilerleyen dönemde üretim kapasitesinin 600-700 kilograma çıkarılması hedefleniyor.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Kara, tesisin kurulmasında ve işletilmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletirken, Milletvekili Güneşhan da tesisin kent için oldukça önemli olduğuna değindi.

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Erkek, mama üretim tesisinin kurulma nedenlerinden birinin evsel atık ve yemek artıklarının değerlendirilmesi olduğunu belirterek, bu süreçte Jandarma ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi mutfaklarından da destek aldıklarını ifade ederek teşekkür etti.

Başkan Erkek ayrıca, Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından planlanan 70 dönümlük “Geçici Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi” projesine bu tesisten mama desteği sağlanabileceğini de belirtti.

Öte yandan belediye tarafından kentte yapımı süren yeni rehabilitasyon merkezinin de yüzde 50’sinin tamamlandığını duyuran Erkek, “Bu yılın mayıs ya da haziran ayında açılışı gerçekleşecek. Daha modern, daha sağlıklı, daha güzel bir merkeze sahip olacağız. Sokak hayvanları meselesi birçok açıdan önemli bir mesele. Dolayısıyla buna bütüncül bir yaklaşım gerekiyor. İl Özel İdaremiz, Valiliğimiz, tüm yerel yönetimler, Doğa Koruma Müdürlüğümüz, Tarım Müdürlüğümüz ve ildeki bütün aktörler bir araya gelip birlikte çalışmamız çok önemli…” dedi.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş