Bozcaada Belediyesi "Adada jeotermal istemiyoruz!"

Bozcaada Belediyesi, adada yapılması düşünülen jeotermal santrale ve bu olası santrale dair arama sahası gibi faaliyetlere dair açılacak ihalelere itiraz ettiklerini duyurdu.

1317

Bozcaada Belediyesi, adada yapılması düşünülen jeotermal santrale ve bu olası santrale dair arama sahası gibi faaliyetlere dair açılacak ihalelere itiraz ettiklerini; belediye avukatlarının konu ile ilgili olarak çalışmalara başladığını duyurdu.

Bozcaada Belediyesi tarafından yapılan kamuoyu duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

"Kamuoyuna Duyurulur:

Çanakkale İl Özel İdaresi, 24 Temmuz tarihinde aralarında Bozcaadamızın da bulunduğu Çanakkale’deki birçok ilçede 33 jeotermal kaynak arama sahası ihale edeceğini duyurdu. Bu haber belediyemize ulaştığı andan itibaren uzmanlardan görüş almaya başladık. Avukatımız da konuyla ilgili olarak yetkili mercilere gerekli başvuru için çalışmaya başladı.

Öncelikle usulen, Bozcaada yerel yönetimi olarak tarafımızdan herhangi bir görüş alınmadan, ada halkına ve yerel yönetime herhangi bir bilgi verilmeden bu ihaleye çıkılmasına itiraz etmekteyiz.

Çevresel faktörler değerlendirildiğinde olası bir JES santrali;

Sınırlı bir coğrafyaya sahip adamızın jeotermal arama sahası olarak ihale edilmesi, geri dönüşü mümkün olmayacak çevresel sorunlara sebebiyet verecektir. Topraklarının büyük kısmı bağ, dolayısıyla tarım arazisi olan Bozcaada’da tarımın hızla gerilemesine yol açacaktır.

Santrallerde karbondioksit ve hidrojen sülfür, ayrıca düşük de olsa metan, hidrojen, kükürt dioksit, amonyak ve partikül madde bulunmaktadır. Bu gazlar hem insan, hem de toprak sağlığına zarar vermekte, tarımsal üretimi geriletmektedir.

Sistemin çalışma prensibinde yer altından çıkarılan sıcak suyun yeniden yer altına geri verilmesi gerekmektedir. Fakat uygulamalarda şirketler maliyetlerini düşürmek için sıcak suları santrallerin yakınlarındaki varsa dere ve arazilere deşarj etmektedir. Bu da suyun ve toprağın kirlenmesine, zehirlenmesine, ısınmasına ve aşırı tuzlanmasına yol açmaktadır.

Su sıkıntısı adamızın temel sorunlarından biridir ve ana karadan temin edilmektedir. JES’lerin aşırı su kullanımı mevcut su rezervleri üzerinde bir baskı oluşturacaktır. Ayrıca JES’lerde elektrik sarfiyatı çok yüksektir ve ada gibi kaynakları sınırlı bir coğrafya için bu elektrik sarfiyatı kaynak yönetimi anlamında sorun oluşturacaktır.

Tüm bu usul ve ekolojik nedenlerden ötürü adamızda jeotermal santrale ve bu olası santrale dair arama sahası gibi faaliyetlere dair açılacak ihalelere itiraz ediyoruz. Adamızda JES istemiyoruz."

(HADİYE AYŞE İRİM)
Paylaş