Bastıklı Muska: Kilis’in Geleneksel ve Lezzetli Tatlısı

Kilis mutfağının önemli bir yeri olan bastıklı muska, ceviz veya fıstık içi, baharatlar, şeker ve bastık adı verilen bir hamur ile yapılan bir tatlıdır. Bastıklı muska, Kilis’in birçok yerinde satılmakta ve seyahat hatırası olarak da tercih edilmektedir. Bu yazımızda bastıklı muska nedir, nasıl yapılır, tarihçesi ve faydaları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

854

Bastıklı Muska Nedir?

Bastıklı muska, Kilis yöresine özgü bir tatlıdır. Bastık, sucuk yapımından sonra kalan hapısa adı verilen et suyu ile unun karıştırılması ve güneşte kurutulması ile elde edilen bir hamur çeşididir. Bastıklı muska yapmak için bastık, ceviz veya fıstık içi, tarçın, karanfil, şeker ve su gerekir. Bastık, makasla dikdörtgen şeklinde kesilir. Ceviz veya fıstık, baharatlar ve şeker karıştırılarak iç hazırlanır. Bastıklara bir çorba kaşığı iç konarak muska şeklinde sarılır. Naylon torbalara doldurulur ve rutubet almaması için ağzı sıkıca kapatılır.

Bastıklı Muska Nasıl Yapılır?

Bastıklı muska yapmak için aşağıdaki malzemeleri ve adımları takip edebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 kg ceviz içi veya fıstık içi
  • 1 çorba kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yeteri kadar bastık
  • Yeteri kadar su

Yapılışı

  • Sucuk yapıldıktan sonra kalan hapısa, bir miktar kaynar haldeki şerbetle sulandırılır. Altı yakılarak biraz kaynatılır.
  • Temiz çarşaflar beton üzerine açılır. Hapısa çarşaf üzerine dökülür. Tahta mala ile yarım cm kalınlığında düzgünce yayılır.
  • Güneşte kurutulur.
  • Kuruyan bastıkların tersi ıslatılır. Bezden kaldırılır. Bastıklar makasla 3 parmak eninde 15 cm boyunda dikdörtgen şeklinde kesilir.
  • Ceviz veya fıstık doğranır. Baharatlar ve şeker karıştırılarak iç hazırlanır. Kesilen bastıklara bir çorba kaşığı iç konarak muska şeklinde sarılır.
  • Naylon torbalara doldurulur. Rutubet almaması için ağzı sıkıca kapatılır

Bastıklı Muska Tarihçesi

Bastıklı muska, Kilis’in tarihi bir tatlısıdır. Bastık, Osmanlı döneminde Kilis’te yaşayan Araplar tarafından icat edilmiştir. Bastık, sucuk yapımından sonra kalan et suyunun israf edilmemesi için un ile karıştırılarak güneşte kurutulması ile elde edilir. Bastık, uzun süre bozulmadan saklanabilen bir hamur olduğu için, Kilis halkı tarafından seyahatlerde ve kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanırdı. Bastıklı muska ise, bastığın tatlı olarak değerlendirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Bastıklı muska, Kilis’in geleneksel lezzetlerinden biri haline gelmiştir.

Bastıklı Muska Faydaları

Bastıklı muska, içerdiği malzemeler sayesinde sağlığa faydalı bir tatlıdır. Bastıklı muska, ceviz veya fıstık içi ile protein, lif, omega-3 yağ asitleri, E vitamini, magnezyum, bakır, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko gibi mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu besinler, kalp sağlığı, beyin fonksiyonları, bağışıklık sistemi, kemik sağlığı, cilt sağlığı, kan şekerini düzenleme, kolestrolü düşürme, sindirim sistemi, hafıza ve konsantrasyon gibi pek çok alanda fayda sağlar. Bastıklı muska, ayrıca tarçın ve karanfil ile de tatlandırıldığı için, bu baharatların da anti-inflamatuar, anti-mikrobiyal, anti-fungal, kan şekerini düzenleyici, sindirimi kolaylaştırıcı, ağrı kesici, nefes açıcı, iştah açıcı, stres azaltıcı gibi etkileri vardır.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş