Uluslararası Troia Festivali 61'nci Kez Kapılarını Açtı: Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya Ödül

Çanakkale Belediyesi'nin bu yıl 61’incisini düzenlediği Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış töreni büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verildi. Ortaylı, “Çanakkale bir inşaat yeri olacak, ama kültürel bir inşaat yeri” dedi.

1342

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 61'inci kez düzenlenen Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış töreni dün gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ardan ödüller sahiplerini buldu. Festivalin unutulmaz simgelerinden, ikona dönüşmüş olan Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verildi. Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise, Ortaylı'ya “A Journey To The Homeric Landscape Troy” hediye etti. 61’nci Uluslararası Troia Festivali için düzenlenen afiş yarışmasında birincilik ödülünü alan Mesut Tanrıkulu ile mansiyon ödüllerine layık görülen Sude Nur Toy ve Derin Bilecenoğlu'na ödülleri takdim edildi. Troia Antik Kenti'nde bulunan amfi tiyatroda gerçekleştirilen törene; Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Boğaz ve Gernizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, ÇOMÜ Rektörü R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Hande Keskin, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Çanakkale Kardeş Kent Heyetleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda kentli katıldı.

“Buradaki çalışmalarımız; Korfmann’ın ‘Gelecek bıraktığın izdir’ mottosunu ileriye götürmek”

Açılış töreninde ilk olarak söz alan Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troia Antik Kenti'nin tarihi ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilme süreci gibi konularda bilgi verdi. Arslan, “1988 yılından itibaren çalışıyorum. Bizim Manfred Osman Korfmann hocadan öğrendiğimiz gibi arkeolojik çalışmaların yanı sıra bu ören yerinin; kıymet ve değerini, yaptığımız projelerle arttırma hedefimiz vardı. 1996 yılında Troya’nın etrafı “Troya Tarihi Milli Parkı” oldu. 98 yılında Dünya Kültür Miras listesine alındı. 2018 yılında “Troya Yılı” ilan edildi ve hayalimiz olan “Troya Müzesi” açıldı. Troya Müzesi’nin de açılmasıyla kültürel turizmde çok önemli bir noktaya geldi. Korfmann hocamızın da dediği gibi; ‘Gelecek bıraktığın izdir.’ Buradaki çalışmalarımız; bu fikri, hocamınız mottosunu ileriye götürmek” diye belirtti.

“Homeros’un İlyadası’nın doğduğu bu mistik topraklardayız”

Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, “Bugün sizlere tarihin ve mitolojinin kalbi Troya’dan sesleniyor olmanın gururunu yaşıyorum. Gerçeğin ve hayal gücünün kol kola gezdiği, uygarlığın en büyük yazılı destanlarından biri olan Homeros’un İlyadası’nın doğduğu bu mistik topraklardayız. Troya binlerce yıl süren serüveniyle sadece bir şehir değil, aynı zamanda Anadolu uygarlığının ve insanlık tarihinin önemli bir parçasıdır. Bu köklü geçmiş, hem arkeolojik bulgularla hem de kültür ve sanat değerleriyle bizlere ışık tutar. 1963 yıldan bu yana her yıl yeniden yaşattığımız Troya ruhunu bugünde aynı heyecanla selamlıyoruz. 61 yıl önce Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneğinin kurucuları tarafından büyük özverilerle yerel bir proje olarak başlayan festivalimiz; 1992 yılında uluslararası festival sıfatını almıştır” dedi.

“Homeros Bilim Sanat Ödülü, doğu ve batıyı temsil eder”

Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü’nün heykeltıraşı Cem Sağbil’e teşekkürlerini sunan Erkek, “Dünyaca tanınan heykeltıraş büyük sanatçı Cem Sağbil’in ustalığıyla şekillenmiş; Homeros Bilim Sanat Ödülünü; sanat, edebiyat ve bilim dünyasında öne çıkan ve topluma sağladıkları katkılara duyulan minnettarlığın somut bir ifadesi, teşekkür nişanesi olarak her yıl veriyoruz. Heykel bir elinde ay bir elinde güneş ile doğu ve batıyı temsil ederek; birlikte yaşamanın ve barışın güzelliğini vurguluyor. İlber Ortaylı’ya bizimle olduğu için çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Troya yalnızca Çanakkale’nin değil Türkiye’nin ve bütün insanlığın büyük bir değeri”

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, '' 61’nci Troya Festivali’nde sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. 20 yıl kadar önce gezdiğim bu önemli Ören Yerinde tekrar bulunmak benim için heyecan verici bir duygu. 61’ncisi düzenlenen bu festivalden dolayı kıymetli başkanımızın şahsında, Çanakkale belediyesine teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum. Bu kadar uzun soluklu festivalleri yürütmek ve bugünlere getirmek kolay iş değil. Troya yalnızca Çanakkale’nin değil Türkiye’nin ve bütün insanlığın büyük bir değeri. Dünyanın hemen hemen her köşesinde Troya biliniyor. Çanakkale, Troya’nın yanı sıra pek çok ören yerine de ev sahipliği yapıyor. Kültür Bakanlığımız 9 ören yerinin kazısını destekliyor. Bu değerlerin açığa çıkması için.

Bu yılki Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü, tarih biliminin yaygınlaştırılması ve herkes tarafından ilgiyle benimsenmesi konusundaki katkılardan dolayı Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya verildi. Ödül, Belediye Başkanı Muharrem Erkek tarafından takdim edildi.

“Çanakkale bir inşaat yeri olacak, ama kültürel bir inşaat yeri”

Prof. Dr. İlber Ortaylı yaptığı konuşmada arkeoloji biliminin Osmanlı ve Türkiye’deki gelişimi hakkında bilgi verdi. Ortaylı, “Hamdi Bey, Benim gibi naçiz bir kula bu mükafatın verilmesi beni son derece duygulandırdı. İnsan kendini bambaşka bir atmosferde hissediyor. Bu ikonun yapılmasında emeği geçen sanatçımıza da teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Çanakkale bir inşaat yeri olacak, ama kültürel bir inşaat yeri. Çanakkale demek, halkın tarihle iç içe yaşayarak, daha bilinçli ve saygılı olduğu bir yer demektir” dedi.

Uluslararası Troia Festivali'nin resmi açılış töreni Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin sahnelediği müzik dinletisi ile sona erdi. 9 Ağustos 2024 Cuma günü başlayan ve 10 Ağustos Cumartesi günü resmi açılışı gerçekleştirilen festival 13 Ağustos'ta sona erecek.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş