Türksat 6A bu gece uzaya gönderiliyor! Nereden izlenir?

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A, bu gece saat 00.20'de ABD Florida'dan SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak. Fırlatma anı SpaceX’in Twitter hesabından canlı izlenebilecek. Türksat 6A, Güney-Doğu Asya dahil geniş bir kapsama alanıyla 4,5 milyar nüfusa yayın yapacak.

4076

Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A, bu gece saat 00.20’de ABD Florida'da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilecek. Fırlatmayı, SpaceX’in Twitter hesabındaki canlı yayından saat 00.00’dan itibaren izleyebilirsiniz.

Türksat 6A'nın roketten ayrıldıktan yaklaşık 70 dakika sonra geçici yörüngesine ulaşması bekleniyor. Geçici yörüngeye ulaştığında dünyaya ilk sinyallerini gönderecek olan uydu, ardından kimyasal itki sistemiyle 42 derece doğu boylamındaki yörüngeye doğru yaklaşık bir ay sürecek bir yolculuğa başlayacak.

Türksat 6A’nın Teknik Özellikleri

Türksat 6A, 42 derece doğu boylamında, 35 bin 786 kilometre yükseklikte yer sabit yörüngede hizmet verecek. Uydunun faydalı yükü 16 Ku-Bant aktarıcıdan oluşuyor ve yaklaşık 4250 kg kütleye sahip. Güneş enerjisiyle çalışan uydu, 7,5 kW güç üretme kapasitesine sahip ve 15 yıldan fazla bir süre hizmet vermesi planlanıyor.

Türksat 6A’nın Enerji ve Yapı Sistemleri

İhtiyaç duyduğu enerjiyi güneş panellerinden elde edecek olan Türksat 6A, iki adet 10’ar metre uzunluğunda güneş paneli kanadıyla donatıldı. Bu paneller, GÖKTÜRK-2 uydusundan 10 kat daha fazla güç üretebilecek kapasitede olup, 15 yıl boyunca enerji ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandı. Paneller, fırlatma sırasında zarar görmemesi için katlanabilir kanatlara yerleştirildi.

Yerli ve Milli Üretim

Türksat 6A, %90 yerlilik oranıyla üretildi. TÜBİTAK Uzay, uydu yönetim alt sistemi, yörünge yönelim kontrol alt sistemi, güç alt sistemi, elektrikli itki alt sistemi, arayüz kontrol birimleri ve haberleşme görev yükünü üretti. C2TECH, telemetri ve telekomut alt sistemlerini yerli ve milli olarak üretirken, ASELSAN ise Türkiye anteni, Almaç, INET ve Faydalı Yük Arayüz Birimi'ni imal etti. TUSAŞ, uydunun yapısal panelleri ve pil panelini üreterek montajını gerçekleştirdi. GCLAB Mühendislik ve VisionX Teknoloji firmaları, uydu uçuş yazılımlarına katkıda bulundu. İZOREEL Kompozit, elektrikli itki alt sistemi için yakıt tankını üretirken, Küçükpazarlı Aerospace ekipmanların mekanik bileşenlerini imal etti. Türkiye Sigorta ise uydu entegrasyon sigorta anlaşmasını gerçekleştirdi.

Türksat 6A’nın Hizmet Alanları

Türksat 6A, mevcut uyduların hizmet vermediği Güney-Doğu Asya gibi bölgeleri de kapsayacak. Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkelerden erişilebilecek olan uydu, devreye girmesiyle birlikte Türksat’ın tüm uyduları 4,5 milyar nüfusa yayın yapacak. Ayrıca, Türkiye'nin Ku Band kapasitesi 528 MHz artarak 6 bin 668 MHz'e ulaşacak.

Nereden İzlenir?

Türksat 6A’nın fırlatılışıyla birlikte Türkiye, uzay teknolojileri alanında önemli bir adım daha atmış olacak. Bu tarihi anı kaçırmamak için SpaceX’in Twitter hesabından canlı yayını takip edebilirsiniz.

(ESRA GÜLLER)
Paylaş