Resmi Gazete'de Bugün Neler Var? 24 Ocak 2024 Tarihli Resmi Gazete Kararları

Resmi Gazete’nin 24 Ocak 2024 tarihli sayısında hangi konular yer alıyor? Milletlerarası andlaşmalardan cumhurbaşkanı kararlarına, yönetmeliklerden anayasa mahkemesi kararlarına kadar birçok önemli konunun özetini okumak için makalemizi takip edin.

965

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında neler var? Türkiye Cumhuriyeti’nin yürütme, yargı ve ilân işlerine ilişkin resmi nitelikteki karar, yönetmelik, tebliğ, kurul kararı ve anayasa mahkemesi kararlarının yayımlandığı Resmi Gazete’nin 24 Ocak 2024 tarihli sayısının içeriğini sizin için özetledik. Bu sayıda, AB ile imzalanan iki önemli andlaşmanın onaylanması, çeşitli illerde yapılacak enerji ve tarım projeleri için acele kamulaştırma kararları, üniversitelerin akademik yapılarında yapılan değişiklikler, kamu ihalelerinin usul ve esaslarını belirleyen yeni tebliğ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun lisanssız elektrik üretimi faaliyetlerine ilişkin kararı ve anayasa mahkemesinin olağanüstü hal kapsamında alınan ihraç ve el koyma kararlarını iptal eden kararları gibi birçok konu yer alıyor. Makalemizi okuyarak Resmi Gazete’de bugün yayınlanan konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Milletlerarası Andlaşmalar

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Komisyonu arasında, tarım ve kırsal kalkınma için IPARD II yardımı 2014-2020 finansman anlaşmasında değişiklik yapılmasına ilişkin olarak 6/12/2023 ve 20/12/2023 tarihli mektupların teatisi yoluyla imzalanan değişiklik protokolü onaylandı. Bu protokolle, IPARD II programının uygulama süresi 31/12/2025’e, toplam bütçesi ise 1.5 milyar avroya çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyeti adına 20 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da imzalanan 2015 yılı Türkiye için ülke eylem programına ait finansman anlaşmasına 2 no’lu zeyilname onaylandı. Bu zeyilnameyle, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecine katkı sağlayacak projelere 275 milyon avro ek kaynak sağlandı.

Cumhurbaşkanı Kararları

Tokat ili, Yeşilyurt ilçesinde bulunan ve isimleri belirtilen yerlerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılması kararlaştırıldı. Bu kararla, bölgedeki tarımsal üretimin verimliliği ve kalitesi artırılacak, çiftçilerin gelir düzeyi yükseltilecek.

Bingöl ilinde kurulacak Yedisu HES yardımcı kaynak GES üretim tesisi için gerekli olan bazı taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı. Bu kararla, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik edilecek, elektrik enerjisi üretimi ve dağıtımı güçlendirilecek.

Ihlamur rüzgâr enerji santralinin yapımı amacıyla Çanakkale ve Balıkesir illerinde bulunan bazı taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı. Bu kararla, rüzgâr enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi sağlanacak, çevre dostu bir enerji kaynağı oluşturulacak.

Armutçuk rüzgâr enerji santralinin yapımı amacıyla Çanakkale ve Balıkesir illerinde bulunan bazı taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırıldı. Bu kararla, rüzgâr enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi sağlanacak, çevre dostu bir enerji kaynağı oluşturulacak.

Bazı fakültelerin kurulması ile fakülte ve yüksekokulun kapatılması, Fırat Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesinin adının İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı. Bu kararla, üniversitelerin eğitim-öğretim kalitesi ve kapasitesi artırılacak, akademik yapı yeniden düzenlenecek.

Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında yer alan Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünün bünyesinde Devrekani Orman İşletme Müdürlüğü kurulması kararlaştırıldı. Bu kararla, orman kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve işletilmesi için yeni bir birim oluşturulacak.
Mülkiyeti Maliye Hazinesi, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) adına kayıtlı olan bazı taşınmazların özelleştirme kapsam ve programına alınması, satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar, mülkiyetin gayri ayni hakların tesisi veya işletme hakkının verilmesi yöntemlerinden bir ya da birkaçının birlikte uygulanarak özelleştirilmesi, özelleştirme işlemlerinin 31/12/2027 tarihinde kadar tamamlanması kararlaştırıldı. Bu kararla, elektrik sektörünün rekabetçiliği ve verimliliği artırılacak, kamu kaynaklarının etkin kullanımı sağlanacak.

Yönetmelikler

Biruni Üniversitesi Ana Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, üniversitenin akademik birimleri, yönetim organları, personel kadroları, öğrenci işleri, eğitim-öğretim ve sınav esasları, disiplin hükümleri ve diğer hususlar güncellendi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, merkezin amaç, faaliyet alanı, yönetim organları, personel kadroları, çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle, fakültenin eğitim-öğretim programı, öğrenci kabulü, yatay ve dikey geçiş, staj, sınav, başarı değerlendirmesi, mezuniyet ve diğer hususlar yeniden düzenlendi.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayımlandı. Bu yönetmelikle, merkezin kuruluş amacı, faaliyet alanı, yönetim organları, personel kadroları, çalışma usul ve esasları belirlendi.

Tebliğ

Kamu İhale Tebliği (No: 2024/1) yer alıyor. Bu tebliğle, ihale eşik değerleri, yeterlik kriterleri, teminat tutarları, ihale dokümanları, ihale usulleri, ihale ilânları, ihale komisyonları, itiraz ve şikâyet başvuruları gibi konularda yeni düzenlemeler yapılıyor. Bu düzenlemelerin amacı, kamu ihalelerinin şeffaf, rekabetçi, adil ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

Kurul Kararı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 18/01/2024 tarihli ve 12357 sayılı kararı yayımlandı. Bu kararla, elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimi faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, lisanssız elektrik üretimi faaliyetinde bulunacak gerçek veya tüzel kişilerin, bağlantı anlaşması imzalamadan önce, bağlantı noktasının bulunduğu dağıtım bölgesindeki dağıtım şirketine başvurması, dağıtım şirketinin de başvuruyu 15 iş günü içinde değerlendirerek sonucu bildirmesi gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi Kararları

Anayasa Mahkemesinin 30/11/2023 tarihli ve E: 2023/50, K: 2023/202 sayılı kararı yayımlandı. Bu kararla, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 104. maddesinin (a) fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir” ibaresinin iptaline karar verildi. Anayasa Mahkemesi, bu ibarenin, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halk oylamasıyla kabul edilen Anayasa değişikliğiyle yürürlükten kaldırıldığını, ancak Resmi Gazete’de yayımlanan metinde yanlışlıkla yer aldığını belirtti.

Anayasa Mahkemesinin 20/9/2023 tarihli ve 2018/36395 başvuru numaralı kararı yayımlandı. Bu kararla, başvurucunun, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilmesinin, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine karar verildi. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun görevine iade edilmesi veya ihraç kararının iptali için idari yargıda açılmış olan davaların sonuçlanmasını beklemesinin, etkili bir başvuru yolu olmadığını, başvurucunun ihraç edilmesine ilişkin somut delillerin bulunmadığını, başvurucunun iddialarını savunma ve delil sunma imkânı verilmediğini, ihraç kararının gerekçesinin açıklanmadığını ve başvurucunun ihraç edilmesinin orantılı olmadığını vurguladı.

Anayasa Mahkemesinin 20/9/2023 tarihli ve 2019/3819 başvuru numaralı kararı yayımlandı. Bu kararla, başvurucunun, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile mal varlığına el konulmasının, mülkiyet hakkını ihlal ettiğine karar verildi. Anayasa Mahkemesi, başvurucunun mal varlığına el konulmasına ilişkin somut delillerin bulunmadığını, başvurucunun iddialarını savunma ve delil sunma imkânı verilmediğini, el koyma kararının gerekçesinin açıklanmadığını ve başvurucunun mal varlığına el konulmasının orantılı olmadığını vurguladı.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş