Ramazanın simgesi hurmayı almak artık 2 kat zor!

Ramazanın simgelerinden biri olan hurma, Çanakkale’de aktar ve halk pazarında tezgâhlardaki yerini aldı.

1406

Çanakkale OLAY Gazetesi olarak; hurmanın şehir piyasasındaki satış fiyatlarını araştırdık. Çarşıda düzenli olarak hurma satışı yapan aktarlar ile Çanakkale Belediyesi Salı Pazarındaki fiyat farkı dikkat çekerken; hurma satışlarının eskiye nazaran düşüşte olduğunu öğrenildi.

Çanakkale Salı Pazarı’nda, ramazana özel ürünlerin satışını yapan Zatiye ve Kadir Sabır çifti, birçok farklı hurmayı kentlilere sunuyor. Hurma fiyatları ise çeşitlerine göre farklılık gösteriyor. Ramazanla beraber ramazan alışverişleri de devam ediyor. Ramazan ayının bir simgesi olan hurma satışları da Çanakkale’nin farklı yerlerinde satılmaya başlandı. Çanakkale Salı Pazarında, farklı farklı birçok hurmanın satışı Zatiye ve Kadir Sabır çifti tarafından gerçekleştiriliyor.

Neredeyse yüzde 100 zamlandı: Pazarda hurmanın kutusu 60 TL

Geçen seneye göre her üründe olduğu gibi hurma fiyatları da zamlardan etkilendi. Geçen seneye göre yaklaşık iki katına yakın artış olduğunu söyleyen Zatiye Sabır “Geçen sene kutu hurma 35 TL’ydi bu sene 60 TL. Genelde iki katına yakın zam oldu, 300 olan hurma 500 oldu. Her zaman zam geliyor zaten. Cumadan beri yoğunluk var. İnsanların alım gücü düştü. 35 TL 3,5 TL gibi oldu. Zamanında hurmalar 3,5 TL’ydi. 200 TL bana artık fazla gelmiyor. Alırken çok geliyor ama çok gelmiyor artık. Paranın hiçbir hükmü kalmadı. İnsanlar artık daha çok paket hurma alıyor veya senede bir kez diye Kudüs’ü almaya çalışıyor. Kimi 100 TL’lik alıyor. Bir kilo alanlar yüzde 10 falan. 500 TL fazla geliyor. Yılda 500 çok değil aslında, yılda kaç gün yiyecek onu. İki tane yetiyor bir öğünde” dedi.

Kuru meyveler de tercih ediliyor

Sabır, “Ramazanda tek tercih edilen şey hurma değil. Kuru meyveler de ramazan aylarında soflara eşlik ediyor. İftar ve sahur sofralarında yemeklere eşlik eden hoşafların vazgeçilmezi de hoşaflar oluyor. Kuru meyveler ise hoşaflara ayrı bir tat katıyor. Kuru meyvelerden en çok nelerin satıldığından bahseden Sabır “Daha çok hoşaflara koymak için kayısı alıyorlar. Erik alıyorlar, bağırsakları çalıştırıyor diye. İncir, ceviz alıyorlar” ifadelerini kullandı.

Müşteri memnuniyeti önem taşıyor

İyi ürün satmanın müşteri memnuniyeti için daha fazla önem taşıdığını söyleyen Zatiye Sabır, müşteri memnuniyetine de önem veriyor. Her şeyin en iyisini getirdiklerini söyleyen Sabır “Benim müşterilerim iyi. Ben müşterilerime iyi davranıyorum. Müşteri sıkıntısı çekmiyorum çok şükür. Paradan daha önemli müşteri memnuniyeti olduğu için, ben önce müşteriyi düşünüyorum. Kutu hurma verirken bozuk çıkmasın diye altına üstüne dikkat ediyorum. Biz 25 yıllık pazarcıyız, her şeyin en iyisini getiriyoruz. Her şeyin en iyisinin çok iyi olduğunu öğrendik. 5-10 lira ucuz ürün alıp kar etmiyorsun. Hem müşteri rahatsız oluyor, hem sen rahat etmiyorsun” sözlerine yer verdi.

Pazardaki hurma çeşitleri ve fiyatları ise şu şekilde oldu:

  • Kudüs 500 TL
  • İran Dökme 120-150 TL
  • Filistin 300 TL
  • Tunus 150 TL
  • Mısır 400 TL

Satışlar geçen seneye göre düştü

Öte yandan çarşıdaki Karabiber Baharat İşletmecisi Hasan Acet, bu sene hurma satışlarının düşük olduğunu kaydederek, “Tanesi aşağı yukarı 5 TL’ye denk geliyor. Türkiye’de hurma yetişmiyor, dışarıda geliyor. Ramazan ayında yemek için gelip alanlar oluyor ama daha önceki seneler daha çok oluyordu.” dedi.

Aktardaki fiyatlar ise şu şekilde:

  • Kudüs 370 TL
  • Tunus 350 TL
  • İran 160 TL
(HABER MERKEZİ)
Paylaş