Kolombiya Nerededir? Güney Amerika’nın Gizli Cenneti Kolombiya

Kolombiya, Güney Amerika’nın gizli cenneti olarak nitelendirilebilecek bir ülkedir. Kolombiya, hem doğal hem de kültürel açıdan çok zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Ülke, son yıllarda yaşadığı barış süreci ile birlikte daha güvenli, istikrarlı ve kalkınmış bir hale gelmiştir. Kolombiya, 2024 yılında dünyanın en önemli çevre toplantılarından biri olan Biyoçeşitlilik Zirvesi’ne (COP16) ev sahipliği yapmaya hazırlanmaktadır. Bu zirve, Kolombiya’nın biyoçeşitlilik konusundaki liderliğini ve sorumluluğunu göstermektedir. Kolombiya, hem kendi vatandaşlarına hem de dünyaya sunduğu güzellikler ile keşfedilmeyi bekleyen bir ülkedir.

1140

Kolombiya, Güney Amerika’nın kuzeybatısında yer alan ve Karayip Denizi ile Büyük Okyanus’a kıyısı olan bir ülkedir. Kolombiya, doğal güzellikleri, kültürel çeşitliliği, kahve üretimi ve son yıllarda yaşadığı barış süreci ile dikkat çekmektedir. Kolombiya, 2024 yılında dünyanın en önemli çevre toplantılarından biri olan Biyoçeşitlilik Zirvesi’ne (COP16) ev sahipliği yapmaya hazırlanmaktadır.

Kolombiya, Güney Amerika’nın kuzeybatısında yer alan ve yaklaşık 50 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Ülkenin doğusunda Venezuela ve Brezilya, batısında Büyük Okyanus, güneyinde Ekvador ve Peru, kuzeybatısında Panama, kuzeyinde Karayip Denizi ile sınır komşusudur. Kolombiya, yüz ölçümü bakımından Güney Amerika’nın dördüncü, dünyanın ise 26. en büyük ülkesidir. Kolombiya, aynı zamanda biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin ikinci ülkesidir.

Kolombiya’nın Tarihi

Kolombiya’nın tarihi, yerli uygarlıklar, İspanyol sömürgeciliği, bağımsızlık mücadelesi, iç savaşlar, uyuşturucu kartelleri ve barış süreci gibi çeşitli dönemlerden oluşmaktadır. Kolombiya topraklarında insan yaşamına dair en eski kanıtlar MÖ 12.000 yılına dayanmaktadır. Çipça (Muisca), Quimbaya ve Tairona gibi yerli kültürler bölgede bilinen en eski uygarlıklardır. İspanyollar 1499 yılında La Guajira’ya ayak basarak sömürgeleştirme sürecini başlattılar. 16. yüzyıla dek bölgenin çeşitli kısımları sömürgeleştirildi ve Santafé de Bogotá başkentli Yeni Granada Krallığı kuruldu. 1810 yılında Yeni Granada Birleşik İlleri adıyla İspanyol İmparatorluğu’ndan bağımsızlık ilan edildi. Ülkede önceleri Granada Konfederasyonu (1858) ve Kolombiya Birleşik Devletleri (1863) gibi federal yönetimler denendi ancak bu yönetimler uzun süreli olmadı ve 1886’da Kolombiya Cumhuriyeti kuruldu. Panama’nın 1903’te ayrılmasıyla Kolombiya bugünkü sınırlarına ulaştı. 1960’larda ülkede düşük yoğunluklu silahlı çatışmalar ve politik şiddet artış gösterdi ve 1990’larda zirveye ulaştı. 2005’ten itibaren güvenlik, istikrar ve hukukun üstünlüğü alanlarında ilerlemeler sağlandı, aynı zamanda eşi görülmemiş bir ekonomik büyüme ve kalkınma dönemi yaşandı.

Kolombiya’nın Kültürü

Kolombiya, dil ve etnisite bakımından dünyanın en çeşitli ülkelerinden biridir. Ülkede resmi dil İspanyolca olmakla birlikte, 64 farklı yerli dil de konuşulmaktadır. Ülkenin nüfusunun yüzde 87,58’i beyaz veya melez, yüzde 6,68’i Afro-Kolombiyalı veya karışık, yüzde 4,31’i Kızılderili, yüzde 1,35’i belirtilmemiş etnik kökene sahiptir. Kolombiya, müzik ve dansa doyamayacağınız bir ülkedir. Salsa, cumbia, vallenato, bambuco, porro gibi ritmik ve coşkulu müzik türleri ülkenin kültürel zenginliğini yansıtmaktadır. Kolombiya, aynı zamanda Nobel ödüllü yazar Gabriel García Márquez, ünlü ressam Fernando Botero, dünyaca ünlü şarkıcı Shakira, oyuncu Sofia Vergara gibi sanat ve eğlence dünyasının önemli isimlerine de ev sahipliği yapmıştır. Kolombiya, yıl boyunca çeşitli festivallere ve kutlamalara sahne olmaktadır. Bunlardan en bilinenleri, Rio’dan sonra dünyanın ikinci en büyük karnavalı olan Barranquilla Karnavalı, çiçeklerin şehri Medellin’de düzenlenen Çiçek Festivali, Kolombiya’nın bağımsızlık günü olan 20 Temmuz’daki kutlamalar ve Noel dönemindeki ışık gösterileridir.

Kolombiya’nın Ekonomisi

Kolombiya, Güney Amerika’nın en büyük dördüncü ekonomisidir. Ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) 2022 yılında 940,589 milyar dolar, kişi başına düşen GSYİH ise 18,762 dolar olarak tahmin edilmektedir5 Kolombiya, dünyanın en büyük kahve üreticileri arasında yer almaktadır. Ülke, özellikle yüksek kaliteli Arabica kahvesi ile tanınmaktadır. Kolombiya’nın diğer önemli ihracat ürünleri arasında petrol, kömür, altın, muz, kesme çiçek, tekstil ve kimyasallar bulunmaktadır. Kolombiya, aynı zamanda Latin Amerika’nın en büyük turizm pazarlarından biridir. Ülke, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası, macera sporları imkanları, tropikal adaları ve kolonyel şehirleri ile yerli ve yabancı turistleri çekmektedir. Kolombiya, 2020 yılında 2,8 milyon turist ağırlamıştır.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş