EMITT Fuarı'nı fareler bastı: Minyatür Apollon Smintheus Tapınağı göz kamaştırdı !

EMITT Fuarı'nda Apollon Smintheus Tapınağı ve efsanevi fare minyatürleri büyük ilgi gördü!

1323

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde bulunan Apollon Smintheus Tapınağı ve efsanelere konu olan fare minyatürleri, son olarak 27. EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda yer aldı. Bu tarihi tapınak ve mitolojik figürler, bölgenin zengin kültürel mirasını sergilemek adına özel bir öneme sahip.

Fuarın en ilgi çekici alanları heykeller oldu

Son olarak düzenlenen 27. EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda, Apollon Smintheus Tapınağı ve efsanevi fare minyatürleri büyük ilgi gördü. Çanakkale Valiliği himayelerinde bu yıl fuara kentten çok sayıda firma ile resmi kurum ve kuruluş katıldı. Kentin ön plana çıkan turizm özellikleri buraya gelen ziyaretçileri anlatılıp tanıtıldı. Fuarda en dikkat çekici unsurlar ise alana kurulan heykel ve anıtlar oldu.

Arkeoloji tarihine ışık tutuyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının izni, Türk Tarih Kurumunun desteği ve ana sponsor İÇDAŞ AŞ'nin sağladığı desteklerle kazı çalışmaları süren bölgede çıkan bulgular arkeoloji tarihine ışık tutuyor. Mitolojik olarak önemli bir yere sahip Apollon Smintheus Tapınağı'nın ayaklarına önceki yıllarda yerleştirilen ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken fare minyatürleri EMİTT Fuarı için özel hazırlanan tapınakta yer aldı.

Apollon Smintheus Tapınağı

Tapınak, eski adıyla Külahlı olarak bilinen Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünün kuzeybatısı ile kuzeydoğusu arasında kalan vadinin başlangıç eteklerinde, Bahçeleriçi mevkisinde yer alıyor. Troas bölgesinde bugün için tek örnek olduğu belirtilen tapınakta Helenistik Çağ Anadolu mimarlığına imzasını atan mimar Hermogenes'in uyguladığı pseudodipteros (yalancı iki sıralı sütun) plan tasarımı kullanılmış, ön ve arka cephelerinde 8, uzun kenarlarında ise 14'er sütun dizisi bulunuyor.

Mermer bloklarla döşenen "kutsal alan"da pronaos (kutsal ön oda), naos (kutsal oda) ve opisthodomos (arka oda) olmak üzere 3 oda, naosta Paroslu heykeltıraş Skopas'ın yaptığı ve 110 santimetrelik bacak parçası bulunan, Apollon'un heykeli dikkati çekiyor.

Kaynaklarda, ünlü coğrafyacı ve seyyah Strabon'un 2 bin yıl önce yazdığı "Geographica" kitabında, kenti Yunanistan'dan gelen İonlar kuşattığı zaman, gece topraktan çok miktarda tarla faresinin çıkarak askerlerin silah ve teçhizatlarının deri kısımlarını kemirip kopardıkları ve bu yüzden kenti kuşatan İonların savaşı kaybettiğini yazdığı ve Lekton halkının minnet göstergesi olarak bu tapınağı inşa etmiş olabileceği belirtiliyor.

Bölgede ilk kazıların 1866 yılında yapıldığı, ara verildikten sonra 1984'te yeniden başlanan kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğü kaydediliyor.

Bu metinden hareketle haber editörü gibi davranarak seo uyumlu yeni bir metin oluştur, paragrafların yerini değiştir, cümlelerin yerini değiştir, metnin başlangıcını değiştir,

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş