Disiplinlerarası Dil ve Beyin Buluşmaları Sempozyumu başlıyor

Nörolojiden yapay zekaya dil ve beyin ilişkisi konuşulacak. Disiplinlerarası Dil ve Beyin Buluşmaları Sempozyumu 25-26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

2072

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi tarafından 25-26 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenecek Disiplinlerarası Dil ve Beyin Buluşmaları Sempozyumu alanında uzman isimleri bir araya getirecek. Dil ve konuşma bozukluklarından nörolojiye, dilbilimden yapay zekaya pek çok farklı konunun tartışılacağı sempozyumun konuşmacıları arasında Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Gürvit, Dil ve Konuşma Terapisti Prof. Dr. Ahmet Konrot, akademisyen Prof. Dr. Cem Say ve ABD Boston’dan bilişsel bilimci, zihin ve bilim felsefecisi Güven Güzeldere yer alacak.

Dr. Ralph A. Defronzo Oditoryumu’nda düzenlenecek sempozyumda ilk konuşmacı Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, “Beynim DKT’lere Emanet” başlıklı bir sunum yapacak.

Canlılar dünyasında dilin önemi konuşulacak

Bilişsel bilimci, zihin ve bilim felsefecisi Güven Güzeldere, “Dil Canlılar Dünyasında Niçin Çok Önemli?” başlıklı konuşmasıyla katılacak. Güzeldere’nin konuşmasının ardından Atlas Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi’nden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Öge Daşdöğen, “Adem'in Dilinden Siborgların Diline” başlıklı bir konuşma yapacak.

Nöroloji ve beyin ilişkisi ele alınacak

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil Ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Talat Bulut, “Dil İle İlişkili Beyin Ağları” başlıklı konuşmasıyla katıldığı sempozyumda dilbilimci Prof. Dr. Özgür Aydın, “Tümce İşlemlemenin Nöral Temelleri”, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Gürvit, “Afaziyoloji Tarihi: “Wernicke-Lichtheim Evini Yeniden Kurmak” başlıklı konuşmalarıyla sempozyuma katılacak.

Yuvarlak masa söyleşisi gerçekleşecek

Sempozyumun ilk günü İstanbul Atlas Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Merve Savaş, Prof. Dr. Özgür Aydın, Prof. Dr. Hakan Gürvit ve Güven Güzeldere’nin katılımıyla gerçekleşecek yuvarlak masa söyleşisi ile sona erecek.

Dil ve matematik arasında nasıl bir ilişki olabilir?

Sempozyumun ikinci günü İstanbul Atlas Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden (İngilizce) Dr. Öğr. Üyesi Seda Karateke, “Dil ve Matematik” başlıklı sunumuyla başlayacak.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Gürvit, “Modern Afaziyolojiden Nörolinguistiğe” başlıklı konuşmasıyla devam edecek sempozyumda İstanbul Atlas Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Merve Savaş, “Chomskian Sentaksın Dekonstrüksiyonu” başlıklı bir konuşma yapacak.

Tarihçi, yazar ve editör Mesut Varlık’ın “Ben Yok Sizin Dil” başlıklı konuşmasının ardından bilişsel bilimci, zihin ve bilim felsefecisi Güven Güzeldere, “Bilgisayarlarda Dil: Yeni Akım Yapay Zekada Büyük Dil Modelleri” başlıklı konuşma yapacak.

Prof. Dr. Cem Say, yuvarlak masa söyleşisine katılacak

Sempozyumun son konuşmacısı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, teorik bilgisayar bilimcisi ve bilgisayar bilimi profesörü Cem Say olacak. Prof. Dr. Cem Say, “Büyük Dil Modeli Ne Biliyor?" başlıklı bir konuşma yapacak. Sempozyum, Prof. Dr. Cem Say, Prof. Dr. Hakan Gürvit ve Güven Güzeldere’nin katılımıyla gerçekleşecek yuvarlak masa söyleşisi ile sona erecek.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş