Çanakkale’de usta öğreticiler hakları için seslerini yükseltti

Çanakkale Usta Öğreticiler Derneği, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla kadro ve özlük hakları konusundaki taleplerini dile getirdi.

506

Çanakkale Usta Öğreticiler Derneği, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasıyla kadro ve özlük hakları konusundaki taleplerini dile getirdi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Açıklamayı Dernek Başkanı Gülgün Kubal okudu.

Kubal, konuşmasında usta öğreticilerin statüsünün belirsiz olduğunu ve sosyal güvenceden yoksun çalıştıklarını vurguladı. Yeni yönetmelikte usta öğreticilere dair net bir tanım bulunmadığını belirten Kubal, Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin usta öğretici bulunduğunu ve bu sayının 2023 yılında 200 bine ulaştığını ifade etti.

Pandemi döneminde maske üretimiyle önemli bir rol üstlendiklerini hatırlatan Kubal, Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü 2023 izleme raporlarına göre 11 milyon kişiye eğitim verildiğini, bunun yüzde 97’sinin usta öğreticiler tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

"Sorunlar ve Taleplerimizi Cumhurbaşkanımıza İletmek İstiyoruz"

Kubal, açıklamasında usta öğreticilerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • Görev tanımının yapılması ve statüsünün belirlenmesi,
  • Özlük haklarının verilmesi,
  • Sözleşmeli ya da kadrolu statüye geçirilmesi,
  • Halk eğitim merkezlerinde donanımlı ve deneyimli usta öğreticilerle çalışılmasının sağlanması.

Kubal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan’a seslenerek, kadınların istihdamı ve haklarının teslimi konusunda destek istedi. Ayrıca Cumhurbaşkanından randevu talep ederek, sorunlarını doğrudan iletmek istediklerini dile getirdi.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) Çanakkale Şubesi Başkanı Yüksel Özdemir de yaptığı konuşmada usta öğreticilerin eğitimdeki önemine değinerek, dernek olarak destek verdiklerini ifade etti.

Basın açıklamasına usta öğreticiler, kursiyerler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılarak destek verdi.

(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş