Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Çanakkale İli Ayvacık ilçesi Behram Köy ’ündeki Assos antik kentinde yürütülen kazı ve restorasyon projesi 29 Aralık 2024 yılına kadar devam etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Geleceğe Miras Projesi kapsamında bu yıl sağlanan ödenek ve İÇDAŞ’ın ana sponsorluğunda 2024 yılında en uzun kazı sezonu gerçekleştirildi. Kazılarda farklı dönemlere ait yeni keşifler yapıldı. Bunlardan biri Akropoliste Hüdavendigar Caminin güneyindeki Bizans Çağı sarnıç ve sur duvarları arasında kalan bölgede Erken Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş soyunma ılıklık ve 3 halvet ve külhan bölümlerinden oluşan küçük bir hama ortaya çıkarıldı” dedi.
Osmanlı Döneminden günümüze kadar hamamın çok zarar görmeden geldiğini belirten Prof. Dr. Arslan, “Bu yapının Osmanlı hamamlarında alttan ısıtma ve su dağıtma sistemleri için oldukça iyi korunmuş bir örnek olduğu tespit edildi. Hamam Geme Dersi (Tuzla Çayı) ve akropolisteki cami ile birlikte I. Murat Dönemi’ne inşa edildiği ön görülmekte.
Hamamın soyunma bölümünde kullanılan devşirme mermer levha üzerinde ise İmparator Zeno dönemine ait kırsal alandaki arazilerin kullanımı, vergilendirme ve hukuki konular gibi pek konunun anlatıldığı yazıt da oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
(ERHAN TAYLAN)