Adetle baklava dönemi

Ekonomik kriz ve artan gıda fiyatları, yurttaşları Ramazan ayında daha uygun fiyatlı tatlı seçeneklerine yönlendiriyor. Urfa Yörem Baklavaları İşletmecisi Seyithan Kılınç, eskiden tepsiyle baklava alındığını ancak artık adet olarak almak isteyenler ile karşılaştıklarını ifade etti.

1780

İster şerbetli ister sütlü olsun tatlılar; Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu sene artan ekonomik krizin etkisiyle vatandaşlar, daha uygun fiyatlı seçeneklere yöneliyor. Antep fıstıklı baklavaların yerine daha ekonomik olan cevizli baklava ve diğer tatlı türleri, geçtiğimiz yıllara göre daha fazla rağbet görüyor.

Ekonomik krizin etkisiyle iftar sofralarının baş tacı olan pide, kırmızı et, yumurta ve hurma gibi ürünlere gelen zamlar, vatandaşların bütçesini bu yıl da zorladı. Tatlı tercihlerinde daha uygun fiyatlı seçeneklerin ön plana çıkması kaçınılmaz hale geldi. Özellikle şerbetli tatlıların fiyatlarının yükselmesiyle birlikte, keyif çaylarının yanında sunulan bu tatlılar artık sofralardan eksik olmaya başlıyor. Yurttaş, daha ekonomik olan baklava ve diğer tatlı çeşitlerini tercih ederek, bütçelerini daha dengede tutmaya çalışıyor.

“Ramazan ayının ilk haftası sakin geçti”

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, tatlı tüketimi artarken, Urfa Yörem Baklavaları’nın işletmecileri Seyithan Kılınç ve Denizhan Kılınç, satışlarda beklenen hareketliliği göremediklerini belirtti. Seyithan Kılınç, özellikle Antep fıstıklı baklava gibi lüks tatlılar yerine, daha uygun fiyatlı olan cevizli baklavanın tercih edildiğini ifade ederek, “Ramazanın ilk haftasındayız. İlk haftada normalde çok satı olması lazımdı. Ama Ramazan öncesindeki gibi bir satış var. Buna da şükür” dedi.

“Her sene Ramazan ayında satışlarımız daha aşağı doğru gidiyor”

Kılınç Ramazan Ayının ilk günlerinde beklenen hareketliliğinin beklenenden az olduğunu kaydederek, “Ramazan ayında her zaman hazırlığımız da artıyor, talep de artıyor. Her sene olduğu gibi bu Ramazan ayında da yine düşüş var, yine düşüş var. Her sene Ramazan ayında satışlarımız daha aşağı doğru gidiyor. En güzel baklavamız Antep fıstıklı olanlar. Ama en çok cevizli baklava satılıyor çünkü fiyatlar uygun” dedi.

“Fiyatlarımız piyasaya göre çok uygun”

Kılınç baklavaların Şanlı Urfa’dan geldiğini dile getirerek, “Fiyatlarımız piyasaya göre çok uygun. Cevizli baklava piyasada 250-300 lira civarında değişiyorken bizde cevizli baklavanın kilosu 175 lira. Fıstıklı baklavalar 250 ile 350 arasında değişiyor. Biz toptan sürüm usulü çalıştığımız için fiyatlar daha uygun. Ürünlerimiz Urfa’dan geliyor” sözlerine yer verdi.

“30 liraya 3 tane baklava alan var”

Müşterilerin alışkanlıklarında da değişiklikler olduğunu belirten Kılınç, eskiden 2 kilo baklava alan müşterilerin şimdi yarım kilo baklava aldıklarını ifade etti. Kılınç, “30 liralık baklava alan oluyor. 30 liralık baklavaya 3 tane geliyor. Müşteri 30 liralık istediğinde 30 liralık veriyoruz bizde. 2-3 kilo baklava, bir tepsi baklava alanlar oluyordu. Bu Ramazan’da en çok bu alışkanlık değişti. Geçmişte 2 kilo baklava alan şimdi yarım kilo ancak alıyor. Geçtiğimiz günlerde iki arkadaş geldi; biri 30 diğeri 20 liralık baklava aldı. Tabi daha fazla koyduk ama normalde mümkünde değil bu satışlar. Kutunun masrafı filan derken elde bir şey kalmıyor” dedi.

“Kurye ücretleri arttığı için zam yapmak zorunda kaldık”

Özellikle kurye ücretlerindeki artışların, baklava fiyatlarına yansıdığına dikkat çeken Kılınç, “Biz tepsi başı maliyet ödediğimi için şeker, un gibi girdi fiyatlarını hesaplamıyoruz. Soğuk baklavayı kendimiz yapıyoruz. Babam çiftçi. Şeker pancarını kendimiz üretiyoruz. Uşak’tan getiriyoruz. Bu nedenle soğuk baklava uyguna hatta bedavaya geliyor. Normal şeker, un çok pahalı. Ekstra olarak ulaşım da çok pahalı... Zam yapmayı düşünmüyorduk. Yılbaşından önce 145 lira olan baklavanın kilosuna kurye ücretleri arttığı için zam yapmak zorunda kaldık. Cevizli baklavanın kilosu 145 liradan 175 liraya çıktı. Sarma midye baklava 350 lira. Keşke eskisi gibi olsa… Fiyatlara zam yaparken çok istemeyerek yaptık. Kurye ücretleri çok arttı. Elimizde değil” sözlerine yer verdi.

“Bu seneyi hiç kestiremiyoruz”

Kılınç, Ramazan Bayramı için az da olsa hareketlilik beklediklerini dile getirerek, “Ramazan Bayramı’ndan önce satışlarda artış olur ama ne kadar olacağını kestiremiyorum. Bayrama kadar insanlar parayı tutarsa eski performansta satış olabilir. Bu seneyi hiç kestiremiyoruz. Geçtiğimiz senelere göre ekonomik olarak çok farklı bir yıl içindeyiz. Her sene aynı muhabbeti yapıyoruz gibi gözüküyor ama her sene burada boyumuzu aşan kutularda baklava olurdu. Bu sene böyle değil. Şu anki gidişat iyi değil gibi duruyor” dedi.

(DAMLA YELTEKİN - SEVİ GÖZAY UĞURLU)

(HABER MERKEZİ)
Paylaş