Bir süredir, sosyal medyada gördüğümüz bir oyun var. Para Bul… Türkiye’de oynanan bu oyun, sosyal medyada aktif olarak ilgi çekiyor. Türkiye’ye girmesiyle beraber, çeşitli illerde de görülen oyunda amaç hızlı olmak. Çanakkale’de de bu oyunu n videoları bir süre önce hayatımıza girdi. parabulcanakkale sayfasının sahibi, Gazetemiz Çanakkale OLAY’a özel açıklamalarda bulundu.
Oyunun nereden başladığı hakkında bilgi vererek başlayan parabulcanakkale sayfasının sahibi Ozzin “Bu oyun Amerika’da başlıyor. Şu anda birkaç tane sayfa takip ediyorum. Almanya’da yapan var, Türkiye’de yapanlar var. Nerede her şehirde var. Verdikleri ücret kişiye göre değişiyor. Videolar, editler kişinin hayal gücüne göre değişiyor” ifadelerine yer verdi.
Para bulma oyunu, Türkiye’de görülmesiyle beraber sosyal medyada eğlenceli bir oyun olarak yer almaya başladı. İnsanların, video üzerinden yeri anlamaya çalışması ve parayı bulmasıyla devam eden süreç büyük bir heyecanla takip ediliyor. Bu oyun için Çanakkale’yi seçen Ozzin “Çanakkale’de yaşadığım için daha kolay olacağını düşündüm. Bunu benden başka yapan bir sayfa vardı, benden birkaç hafta önce başladı. Ben de başlamak istedim. Ama ben bunu Çanakkale’de kısıtlamak istemiyorum. Ozzin’i marka haline getirmek istiyorum. Ozzin ne olacak? Yarın Bursa’ya gideceğim, Bursa’da da aynı şekilde hediye vermeye çalışacağım. Memleketim Ankara’ya gideceğim, Ankara’da da aynı şekilde. Sonuç olarak Instagram reklam üzerinden ilerleyen bir yer. Reels videomu hazırlayıp, orada reklam verip tüm Türkiye’deki her şehre minimum bir hediye bırakmak. Hedef aslında bu. 80 milyondan fazla insan var, bu bir hediye ne işe yarayacak? Bir şekilde bir işe yarayacağına inanıyorum” sözlerini kullandı.
İlk anılar, çok fazla önem taşıyor. Ozzin’e sayfayla ilgili ilk anısını sorduğumuzda, “İlk parayı, Ziraat Bankası’nın ara sokağında sakladım. Pazar günü, ertesi gün Ramazan’dı. Her yer tıklım tıklım, Çanakkale çok kalabalık. İlk başta yapıyorsun, herkes seni izlemiş gibi oluyor. Ama öyle bir dünya yok. Ara sokağa girdim, parayı sakladım videoyu çektim. Ben sanıyorum ki, takipçi sayım da az. Bilmiyorum, birkaç gün bulunur mu. Paylaşımı yaptım, bir kafeye oturup videoyu düzenledim derken 10 dakika sürmedi. Hemen bulunması mutlu etti. Başlangıç olarak 2 video paylaşmak istemiştim, o da 10 dakika sürdü” diye konuştu.
Para Bul oyununda ufak ipuçlarını yakalamak önem taşıyor. Parayı kısa sürede bulmak, oyunun amaçlarından bir tanesi. Bu anlar kısa olduğu gibi, aynı zamanda uzun da sürebiliyor. En uzun oyun sürecini anlatan Ozzin “Bir videomda 1 saat sürdü. Bir videoda parayı kampüse sakladım. Kimisi için çok büyük kimisi için küçük gelebilir ama öyle bir yer buldum ki sadece oraya birkaç kez gitmiş insan bilir. Hava karardı, aradan 3 saat geçti. ‘Burada mı, şurada mı?’ diye tonla mesaj geldi. Bu tarz sorulara yanıt veremiyoruz, orayı bilen buluyor. Bazen mesajlardan sesli arama, görüntülü arama oluyor. Olay şu; ‘Abi bulamadık, nerede?’ Mevzu da o zaten. Ben bir ipucu veriyorum. Küçük veya büyük bir ipucu. O ipucunu değerlendirip bulacaksın. Sadece videoyu izleyip bulacaksın” diye konuştu.
Para Bul oyunu aslında bir oyundan daha çok, bir keyif işi olarak görülüyor. Aynı zamanda, oyuncuların fikirleriyle, tavsiyeleriyle de gelişim gösteriyor. Oyunun mevzusunun daha çok keyif almak olduğunu söyleyen Ozzin “İhtiyacı olan var mı 100 liraya? O da var. Ama gerçekten bu işi keyif için yapmak isteyen çok kişi var. Daha farklı nasıl yapabilirim diye soruyorum. DM’lerden gelen mesaj; ‘Bulmaca yapalım, 3 noktaya saklayalım oradan bulalım’ diyorlar. İnsanlar artık kolay bir şey de istemiyor. Yeni yeni fikirler veriyorlar, ben de elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum. İlk videoyla son video arasında kendini geliştiriyorsun. Konum olarak da istekler geliyor. İnsanlar zorluk istiyor çünkü keyif almak istiyor bu oyundan. Bu oyunda mevzu; para kazanmak değil oyun olarak bakıyorlar” dedi.
Ozzin, oyun hakkında konuşurken ileride farklı fikirleri olduğunu, yapacağı şeylerin çok olduğundan bahsetti. Farklı fikirlere de açık olduğunu söyleyen Ozzin “Takipçiye göre hedeflerim de var. Şimdi 1000-3000 arasındaki takipçilerde, TL’den Euro’ya geçtik ama ileride daha çok takipçilerde gram altın olur. Gram altını şuraya sakladım değil de soru soracağız, koordinatlar vereceğiz. Aynı zamanda zekasını kullanabilen insanlar da bu hediyeye ulaşmış olacak. Daha farklı şeyler de var; konser bileti, Trendyol hediyeleri gibi. Farklılık getirir mi? Getirir. Ama bana maddi olan parayla isteğini karşılayabilirsin, konser güzel olur ama parayla bir şey alırsın. Daha çok ihtiyacını gidereceğini düşünüyorum. Sürekli dostlarıma, takipçilerime soruyorum. ‘Ne gibi yenilikler istersiniz?’ diye. Ne istiyorlarsa onları yapıyoruz. Esenler diyorsa, Esenler. Merkez diyorsa Merkez. Ama takipçi sayısı da artıyor, aynı anda hem Esenler hem de Merkez’e koyamıyoruz. Herkesin istediğini gün gün karşılamaya çalışıyoruz. Güzel fikirlerim var” dedi.
İnsanların merak ettiği konulardan biri de “Bu paranın kaynağı nereden geliyor?” sorusu. Kendisinin de çalıştığını söyleyen Ozzin “Ben de çalışan bir insanım, işçiyim aslında. Maaşlı gelirim var. Benim bu işe girme sebebim tamamıyla takipçi kasarak, reklam almak ve parayı almaktı. Bu işe girdikten sonra fark ettim ki bu reklam parasını tek başıma yiyemem dedim. O insanların verdiği dönüş daha keyifli. Reklam almaya başladığımda, bu reklam parasını kendim harcarsam o takipçilerim, dostlarıma ihanet etmiş olurum. İlk başta böyle düşünmesem de 1-2 hafta sonra bu düşünce oturdu bana. İlerleyen dönemlerde reklam alırsam da insanlara reklamın yarısını vermeyi planlıyorum. Paranın kaynağı aslında şu an benim. İleride Çanakkale esnafı olur, halkı olur, reklam vermek isteyenler olur… Ama 10 bin takipçiye ulaşmadan reklam almayı etik bulmuyorum. Biraz insan kandırmaya giriyor. Tabii ki de etkisi var ama manipüle edilir gibi geliyor” ifadelerini kullandı.
Her şeyde olduğu gibi bu oyunun da gerçek olup olmadığı insanların merak ettiği konulardan bir tanesi. Kendisinin de bu tarz yorumlar aldığını söyleyen Ozzin “Bazı mesajlar geliyor. Beni takip etmiyor. Olabilir. Ama ‘Parayı şimdi al’ diye yorum yapmış. Bunlar sosyal medyada olacak şeyler. Seni orada gaza getirtip, yanlış bir şey yazabilirsin orada. Gerek yok bunlara. Benim kazananlar diye bir bölüm var sayfamda. Oradaki insanlara ulaşmak isterlerse mesaj atabilirler. Birkaç oyunu takip edebilirler. Beş dakika izleseler parayı bulup bulmadıklarını görebilirler. Takipçilerim benim güvencem. Takipçilerimle konuşmalarımızı paylaşıyorum zaten. Ben burada gerçekten para dağıtma derdindeyim ki güven sağlayayım” sözlerine yer verdi.
Para Bul oyunu aynı zamanda keyifli anlar da bırakıyor. Kendisine bu oyunu oynamaya başladığından beri başına gelen en güzel olaylardan birisini sorduğumuzda Ozzin “Bir arkadaşımız bir gün öncesinde bir para buluyor. Biz hikayemizde paylaşıp, tebrik ediyoruz. Ertesi gün başka bir parkta bırakıp paylaşım yapıyorum. Şansa yakındaymış, zarfı buluyor. Zarfın fotoğrafını çekiyor ‘Ben buldum’ diye. Geri yerine koyuyor. Daha sonra başka birisi buluyor, biz paylaşıp tebrik ediyoruz. Sonra bu arkadaş bana mesaj atıyor ‘Abi ben bulmuştum, ama dün de buldum. Bugün de başkası bulsun’ diye. Başkasının hakkında girmemek istememiş. Çok güzel hareket, çok hoşuma gitti” diye konuştu.
Güzel anılar olduğu gibi, oyuna uymayan kişiler de bulunuyor. Bu kişilerin, sayfasının güvencesini düşürdüğünü söyleyen Ozzin “Uymayan arkadaşlar da var. Beş paylaşım yaptıysam üçünü art arda alan arkadaşlar var. Oyunun kurallarına uyuyor, tabii ki de haklı. Ama benim de bir yandan takipçilerin de isteklerini karşılamam gerekiyor. Oradan 13 yaşındaki bir çocuk, 20 yaşında üniversite öğrencisi diyor ki ‘Benim altımda motor yok, ben yetişemiyorum. Herkes motosikletli arkadaşlardan şikayetçi, çok hızlı oldukları için. Ama oyunun kuralı bu; hızlı olan kazanıyor. Her paylaştığını bir adam alıyor’ Bu benim sayfamın da güvencesini sarsıyor. Sürekli bir paylaşım yapıyorum, tek bir arkadaş alıyor. Maalesef o arkadaşı saf dışı bırakmak zorunda kaldık” dedi.
(ESRA GÜLLER)