Güneşhan “Bu teklif yasalaşsa bile Anayasa Mahkemesi’nden geri dönecek”

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin 8'inci maddesi hakkında CHP tarafından verilen önerge üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Güneşhan söz konusu kanun teklifinin yasalaşsa bile Anayasa Mahkemesi’nden geri döneceğini söyledi.

559

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin 8'inci maddesi hakkında CHP tarafından verilen önerge üzerine söz alan CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, şunları söyledi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülen kanun tekliflerinin hemen hemen hepsinde olduğu gibi bu teklif de saray mutfağında hazırlanmış, usulen imzaları tamamlanarak alelacele Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sevk edilmiştir. Esas komisyon Millî Savunma Komisyonu olarak belirlenirken birden fazla da tali komisyona sevk edilmiştir ancak bu tali komisyonlarda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Teklifin hazırlık süreçlerinde basın meslek örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin ilgili paydaşlarının görüşleri alınmamıştır, temsilcileri toplantıya çağrılmamıştır. İşte, bu anlayışta olduğunuz için çıkardığınız kanunların çoğu Anayasa Mahkemesi tarafından geri dönmektedir, bu kanun teklifi de yasalaşsa bile Anayasa Mahkemesinden geri dönecektir. İktidarın temel bir felsefesi var değerli arkadaşlar, "Ben sandıkta daha fazla oy aldım, ülkeyi babamın çiftliği gibi yönetirim." anlayışı. Elbette çağdaş demokrasiler için sandık olmazsa olmazdır, çok şeydir ancak her şey demek değildir. Size oy verenler kadar oy vermeyenlerin de korunduğu, isteklerinin göz ardı edilmediği bir rejimdir aslında demokrasi. Sandıktan çıkan sonucun bir tehdit unsuru olarak çoğunluğun baskı aracı hâline getirilmesi demokrasinin de özüne aykırıdır. Elbette çağdaş demokrasiler için sandık olmazsa olmazdır. Yine seçim de olabilir, bu seçim sonucunda da iktidara gelebilirsiniz ancak bu durum da tek başına demokrasi için yeterli değildir.

Özellikle çağımızın evrensel demokrasi ilkelerinde temel bir husus göze çarpmaktadır, o da toplum ile devleti yönetenlerin güvenliği ve özgürlüğü hakkı arasındaki tercihtir, bu da dünya demokrasi liginde nerede olduğumuzu gösterir. 2022 yılında yapılan demokrasi endeksi çalışmalarında değerli arkadaşlar, Türkiye 167 ülke arasında 103'üncü sırada kendine ancak yer bulabildi. Endekste ülkeler tam demokrasi, kusurlu demokrasi, hibrit rejim ve otoriter rejim olarak dört ana kategoride değerlendirildi, ülkemiz de maalesef ancak kendine hibrit demokrasi kategorisinde yer bulabildi. Hızla demokratik toplum düzenine ve temel insan haklarına yabancılaşmaya çalışan tek adam rejimi, Yunanistan'ın tam demokrasi kategorisine geçmeyi başardığı bir süreçte belki de 2025-2026 yılında hibrit demokrasi kategorisinden otoriter rejim kategorisine gerileyecektir ki bu da içinde bulunduğumuz ekonomik krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır. Peki, değerli arkadaşlar, siber güvenlik politikalarının amacı nedir? Dijital ortamın güvenliğini artırarak ifade özgürlüğü de dâhil olmak üzere temel hakların korunmasına katkıda bulunmaktır. Ancak biliyoruz ki "siber güvenlik" denildiği zaman iktidarın aklını jurnalleme gelir, fişleme gelir, bunlara dayanarak da insanlara ceza gelir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sarayın derdi özgürlükleri kısıtlamak ve her alanda güvenlikçi politikalarla baskıyı, yasaklarla iktidarını sürdürmektir. Halkı cezalandırma pahasına belediyelerimize baskı uygulamak ve başkanlarımızı itibarsızlaştırmaya çalışmak da bunun en açık örneklerinden, göstergelerinden bir tanesidir. Günümüzde bir devlet ancak adalet varsa, hukuk varsa, demokrasi varsa ayakta durabilir. Bunları yok etmek üzere elinde bulunan iktidarlar halk tarafından yapılan son yerel seçimlerde de olduğu gibi sandıkta gerekli dersi alırlar. Ancak siz aldığınız dersi öğrenmemek için ısrar ediyorsunuz. O nedenle, şu mübarek Ramazan ayında diyeceğim dua ancak Allah sizi ıslah etsin olur.”

(HABER MERKEZİ)
Paylaş