Yüksek fiyatlar ve kar marjlarına karşı çıkan kullanıcılar, #fahişyemeğeboykot etiketiyle seslerini duyururken, Özcan, esnafın zorluklarına ve ekonomik baskılara dikkat çekerek, halkı ve medyayı empati kurmaya çağırdı. Esnafın ekonomik zorluklarını anlamak ve destek olmak adına yapılan bu çağrı, lokanta ve kafe işletmecileri ile tüketiciler arasındaki diyalogun önemini bir kez daha vurguladı. Bazı sosyal medya kullanıcıları, lokanta ve kafelerin yüksek kar marjlarıyla fiyatların arttığını dile getirerek #fahişyemeğeboykot etiketiyle boykot çağrısı yaptı. "Artık bize kalitesiz porsiyonu küçültülmüş yemeği, dünya genelinde benzersiz bir hızla fiyat artırarak yedirmeye çalışanlara boykot zamanı" şeklindeki tepkiler, hızla yayılarak kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Sosyal medyada yapılan anketler ve paylaşımlar sonucunda 20-21 Nisan 2024 tarihleri boykot günleri olarak belirlendi. Bu gelişmelerin ardından, Türkiye'deki birçok sosyal medya kullanıcısı, kafe ve lokantaları iki gün boyunca boykot etme kararı aldı.
Boykot etme kararı ile ilgili Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, bir basın açıklaması yaparak tepkisini dile getirdi. Ünal açıklamasında, “Son iki gündür, bir hanımefendi söylemleriyle, halkı, esnaf lokantalarını, kafe, kafeteryalarını, fahiş fiyat uyguluyorlar, her gün fiyat değiştiriyorlar diye, boykot etmeye davet ediyor. Bir kaç ulusal kanal da bunu gündeme getirerek algı yapıyor. Öncelikle, yüzyıllardır devletimizin temel direği esnaf ve sanatkârlarımız, bu ülke için, bir felaket veya ihtiyaç anında, elinden gelenin fazlasıyla, her türlü desteği ve katkıyı sunmaya gayret göstermektedir. Ayıptır, günahtır...” ifadelerine yer verdi.
“Hayat pahalılığının sorumlusu biz değiliz”
Enflasyonun ve hayat pahalılığının sebebinin, esnaf ve sanatkarların olmadığını vurgulayan Özcan, “Esnafın fiyat tarifesi vardır ve bunun dışında satış yapmaz, yapamaz. Bugün lokantalarımızı, kafe - kafeteryalarımızı suçlu gösteren, yarın ulaşım sektörünü, bakım ve tamirat yapanları, pazarcımızı, bakkal, berber ve kuaförlerimizi, terzi, elektrik bakım onarım vb. 415 meslek kolundaki esnaf ve sanatkârımızı da suçlu olarak gösterecektir. Sorun esnaf ve sanatkârlarımız değildir. Bu boykot çağrısına çok şeyler söyleriz. Sıkıntılarımızı bilmeyen yok.” şeklinde konuştu.
Empati kurmaya davet etti
Herkesi empati kurmaya davet eden Özcan, “Böyle bir algı, esnaf ve sanatkârlarımızı devletimizle karşı karşıya getirme düşüncesidir... Bizim girdi maliyetlerimizi, SSK, BAĞ-KUR, elektrik, doğal gaz, akaryakıt, işçi, kira vb. artışlarımızı bilmeyenler, ahkâm kesiyor... Öncelikle ayıp, sonra da günahtır... Lütfen, devlet yetkililerimize ve algı yapan ilgili basına sesleniyoruz. Yıllardır dertlerimizi tüm ilgili birimlere anlattık. Bugün bir kez daha, biz esnaf ve sanatkârlarımızı anlamak ve dinlemek isteyenler, bu teşkilatımızın sesine kulak versinler” dedi.
(ERHAN TAYLAN)