'Deniz Çayırları' Sergisi 11 Aralık'ta açılıyor

“Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem” Projesi kapsamında Hakan Yılmaz tarafından hazırlanan “Deniz Çayırları” adlı eser, 11-28 Aralık tarihleri arasında MAHAL’de sergilenecek.

964

Çanakkale Belediyesi'nden edinilen bilgiye göre Çanakkale Belediyesi, Salou Belediyesi (İspanya) ve Türkiye Avrupa Vakfı ortaklığıyla yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Sürdürülebilir Turizm için Ortak Eylem” (JAST- Joint Action for Sustainable Tourism) Projesi, sürdürülebilir turizm pratiklerini güçlendirmek ve yaygınlaştırmak hedefiyle kurgulandı. Bir dizi bilgilendirici uygulama ve sanatsal-kültürel etkinlik yoluyla bu kentlerdeki hem uygulayıcı kurumların hem de başta çocuklar ve gençler olmak üzere yerel halkın konuya ilgisini çekmeyi amaçlayan proje kapsamında Hakan Yılmaz’ın Serenity (Sükûnet) serisinden dijital eseri olan “Deniz Çayırları”, Çanakkale ve Salou’da sergilenecek. Sergi Çanakkale’de, 11 Aralık 2024 Çarşamba günü MAHAL Sanat’ta açılacak ve 28 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Deniz Çayırları İki Kentin Bağlarını İfade Ediyor

Çanakkale ve Salou için bir sanat eseri sergisi tasarlanırken her iki şehrin kimliğini yansıtması, ortak meselelere dikkat çekmesi ve insanlar arasında ortaklık ve sorumluluk bilinci oluşturması hedeflendi. Bu iki şehri birbirine bağlayan deniz, aynı zamanda kültürel bağların ve iş birliklerinin de taşıyıcısı olan ortak ekosistemi ifade ediyor. Sanatçı Hakan Yılmaz’a esin kaynağı olan deniz çayırları ise bu bağın şiirsel ifadelerinden birini temsil ediyor.

Sanatçı, deniz çayırlarından etkilenerek deniz altında huzur içinde salınan bu bitkileri herkesin deneyimine açmak arzusuyla dijital ortama aktarırken deniz altının meditatif ve dingin atmosferini izleyicilerle paylaşmayı amaçladı. Ekoanksiyetenin yoğun yaşandığı günümüzde, “Deniz Çayırları” eserinin sakinleştirici, huzurlu ve insanı sarıp sarmalayan aurası, izleyicilere çevresel sorunlarla, duygular yoluyla bağlantı kuracakları estetik bir deneyim sunuyor.

Deniz çayırları yalnızca estetik güzellikleriyle değil çevresel rolleriyle de büyük bir anlam taşıyor. Çanakkale ve Salou gibi Akdeniz’e kıyısı olan şehirler için deniz çayırları hem ekosistemimizin sürdürülebilirliğini destekleyen hem de korunması gereken doğal varlıklarımızdan biri. Bu çayırlar, karbon emisyonlarını dengeleme gücüyle iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli rol oynuyor. Aynı zamanda canlı yaşamı için bir temel oluşturarak Akdeniz’in geleceği için de umut vadediyor.

Hakan Yılmaz’ın deniz çayırlarını görünür kılarak bize hem ekosistemin genişliğini ve çok katmanlılığını hatırlatan hem de ekosistemle ilişkimizi sanat yoluyla yeniden tesis eden Serenity serisinden bu anlamlı eser, Çanakkale’nin ardından Salou’daki sanatseverlerle de buluşacak.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş