Çanakkale’de Metalik Madencilik ve Enerji Projelerine Karşı Mücadele

Kazdağları Ekoloji Platformu, Hacıbekirler ve Yanıklar köylüleri ile birlikte Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ile görüştü.

996

Kazdağları Ekoloji Platformu ile Hacıbekirler ve Yanıklar köylüleri, Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ile görüşerek bölgede metalik madencilik projeleri ile ilgili son bilgileri verdi. Cengiz Holding, Nurol Holding ve diğer şirketlerin gerçekleştirdikleri faliyetlerede dair bilgi veren Platform, toplantının ardından Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Selma Kanbur Yılmaz, “Ülkemizin her yanında olduğu gibi, Çanakkale İlimiz de ekolojik yıkımlarla karşı karşıya. Enerji ve madencilik şirketleri ilimizi sarmış durumda. Bizler ekoloji örgütleri ve yörede yaşayan köylüler ve şehirliler olarak ekolojik yıkım projelerine karşı mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde yerel yönetimlerin ve Çanakkale Belediyesi’nin de desteğini alıyoruz. Bugün Çanakkale Belediye Başkanımız Muharrem Erkek’e hem göreve başlaması nedeniyle kutlama ziyareti gerçekleştirdik, hem de bölgemizdeki ekolojik yıkımlarla ilgili güncel durum hakkında bilgi verdik ve raporlarımızı sunduk. Kısa ve uzun dönem faaliyet planlarımızı anlattık ve Belediyemizin desteğini istedik.” dedi.

Yılmaz; Kazdağları ve yöresinin yüzde 79’unun madencilik ruhsatları ile kaplı olduğunu ifade ederek şirket ve maden sahalarına ilişkin şu bilgileri verdi;

  1. Cengiz Holding (Truva Bakır A.Ş.)’nin Halilağa Bakır Madeni Projesine karşı açmış olduğumuz ikinci davayı ne yazık ki davacılardan yana olan bilirkişi raporuna rağmen kaybettirildik. Cengiz Holding ağaçları damgalamaya, şehir dışından kesim için işçi getirmeye başladı. Sosyal rüşvetlerine devam ederek köy muhtarlarını ve köylüleri yanına çekmeye çalışıyor.
  2. Nurol Holding (TÜMAD Madencilik A.Ş.)’nin Lapseki Altın Madeni Projesi’ne karşı açmış olduğumuz davayı da kaybettirildik. Şirket çalışmalarını hızlandırdı. Her iki davada da mahkeme heyetinde yer alan hakimlerden birisi karara katılmayarak bizlerden, davacılardan yana şerh koydu.
  3. Koza’nın A.Ş.’nin Terziler Serçeler civarındaki Altın Madeni Projesi için kazanılan davadan sonra şirketin başlattığı ÇED süreci kapsamında İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapıldı, ÇED süreci henüz nihai olmadı. Daha pek çok ÇED süreci devam eden pek çok metalik madencilik projesi var.”

Yılmaz maden sahalarının yanı sıra söz konusu bölgenin termik santral, RES, JES ve eko turizmle de çevrili olduğunu kaydederek şu sözlere yer verdi;

  • Termikler: Bilindiği gibi halen çalışmaya devam eden 5 adet termik santral, havamızı, toprağımızı, suyumuzu kirleterek faaliyetine devam etmekte. Çan’ın hava kirlilik değerleri limitlerin üstünde seyretmesine rağmen hiçbir önlem alınmıyor. Buna rağmen Kirazlıdere Termik Santralı Projesi için imar plan değişiklikleri yapılıyor. Bu konuda açılan davalar devam ediyor.
  • RES’ler: Bölgemizin dağı taşında, yaşam alanlarının yakınlarında sayısız RES projesine onay verildi, yapıld ve hala yeni ruhsatlar verilmeye çalışılıyor. Türbin’ler köylülerin tarlalarına, meralarına, evlerinin çok yakınına, hoyrat bir şekilde yapılıyor. Cemaller köyünde olduğu gibi köylüler direniyor, birlkte davalar açıyoruz.
  • JES’ler: Ayvacık İlçesi’nde halen çalışmakta olan ve bölgenin tarımını ve su kaynaklarını etkileyen 4 adet Jeotermal Enerji Santralı varken, Büyükhusun, Babadere gibi bazı projeler için açtığımız davalar ve bazıları için ÇED süreçleri devam ederken, 24 Temmuz’da yapılacak ihale ile 36 jeotermal alanının ihale edileceği duyuruldu. Bu alanlar içinde Behramkale-Assos, Bozcaada, Gökçeada gibi önemli turizm merkezlerimiz ve Tuzla Ovası gibi Büyükovalarımız da var.
  • Ekoturizm: Kırsalın yeni talanı olan ve gerçekte ekolojik turizmle ilgisi olmayan siteleşmenin, ikinci konutların önünü açan çok sayıda projeye İl Genel Meclisi tarafından onay verilmiş durumda. Bu projelerin bazılarına açtığımız davaların tümünü kazandık ancak daha fazla davanın ekonomik maliyetlerinin karşılanması artık mümkün değildir. Yöre halkı ve köylüler, Cengiz'in, Nurol’un, Koza’nın ve tüm diğer şirketlerin, topraklarına, sularına geçim kaynaklarına vereceği zararın farkında!”

Yılmaz son olarak, “Kazdağları Ekoloji Platformu olarak, köylerinden, evlerinden vazgeçmek istemeyen köylülerimizle birlikte şirketlerin ve tüm sorumluların karşısında durmaya, tüm bu ekolojik yıkım projelerine karşı kararlı bir şekilde alanlarda olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Çanakkale Belediye Başkanlığımıza bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da vereceği destek için çok teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verdi.

(DAMLA YELTEKİN)
Paylaş