3.Geleneksel Antep Fıstığı Şenliği’nin başarı öyküsü…

3. Geleneksel Antep Fıstığı Hasat Şenliği, Şapköy’de yoğun katılımla gerçekleştirildi.

822

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman'ın katılımıyla Şapköy Köyü'nde gerçekleşen 3. Geleneksel Antep Fıstığı Hasat Şenliği; antep fıstığı üreticileri ve yerel halkın yoğun ilgisiyle düzenlendi. Şapköy Köyü'nde gerçekleştirilen etkinlik, antep fıstığı üreticilerini ve yerel halkı buluşturdu.

Yoğun katılımla gerçekleştirildi

Hasat şenliğine; Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Şapköy Muhtarı Nevzat KAPTAN, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ayvacık İlçesi Kurum Temsilcileri Teknik Personel, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katılım sağladı.

Yerel sanatçılar yer aldı

Hasat etkinliği, sabahın erken saatlerinde başladı. Belirlenen bahçelerde antep fıstığı toplayan üreticiler, göz dolduran bir verimle sezonun ilk hasadını gerçekleştirdi. Ardından, yeni açılan Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme Tesisi ziyaret edilerek, tesis hakkında bilgi alındı. Yapılan protokol konuşmalarında antep fıstığının bölgesel kalkınma ve ekonomi üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yapılarak; tesisin resim sergisi ve standları gezildi. Etkinlik, hediye ve plaket takdiminin ardından, ikram ve konser programıyla devam etti. Yerel sanatçıların sahne aldığı konser alanında katılımcılar keyifli anlar yaşadı.

“Tarımsal üretim, sabır, emek ve özveri gerektiren zorlu bir iştir”

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, sürekli gelişim göstermeleri gerektiğini söyleyerek “Tarımsal üretim, sabır, emek ve özveri gerektiren zorlu bir iştir. Özellikle meyvecilik alanında bu sabır ve zaman ihtiyacı daha da artmaktadır. Yatırımların ve emeğin karşılığını almak için sabırla beklemeniz gerekir. Bu süreçte çeşitli faktörlerden kaynaklanabilecek risklerle karşılaşabilirsiniz. Bu riskleri minimize etmek ve sürdürülebilir üretim sağlamak adına alternatif üretim modellerini benimsememiz son derece önemlidir. Her şey yolunda gitse bile, pazar bulma zorlukları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, üretim ve pazarlama stratejilerimizi sürekli olarak gözden geçirmeli ve geliştirmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Hayırlı olsun dileğinde bulundu

Türkarslan, antep fıstığı ve tesisin önemine de değinerek şöyle devam etti: “Antep fıstığı üreticilerimizin ürünlerine değer katacak olan bu tesis, sadece bölgesel kalkınmayı desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin tarım sektörünü de güçlendirecektir. 1960 yılında menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla başlayan antep fıstığı tarımı, Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen projelerle büyük bir gelişim göstermiştir. Bu süreçte Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ayvacık İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen aşı çalışmaları sonucunda yaklaşık 220.000 göz aşısı yapılmıştır. İlçede 4.650 dekarlık alanda ortalama 585 ton antep fıstığı üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu projeye emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum ve bölgemizin tarımsal potansiyelinin daha da artırılması için çalışmalarımızın devam edeceğini vurgulamak istiyorum. 3. Antep Fıstığı Hasat Şenliği Hayırlı olsun” dedi.

“Bunu her yıl arttırarak devam ettirmek istiyoruz”

Düzenlenen hasat şenliğinde konuşan Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, “Bölgede bu yıl yaklaşık 7 bin civarında menengiç ağacına 21 bin göz aşılama yapıldı. Bunlar antep fıstığı ağacı olarak ürün verecek. Bunu her yıl arttırarak devam ettirmek istiyoruz. Sadece bu köyde değil komşu köylerde de bu ağaçların aşılanmasıyla ciddi bir Antep fıstığı üretim kapasitesine ulaşmış durumdayız. Daha da artırabilecek potansiyelimiz var. Bu ürün belli bir miktara ulaşınca vatandaşlarımızın talebi üzerine tesis yaparak hizmete sunmuş bulunuyoruz. Bu projemize de Güney Marmara Kalkınma Ajansı büyük bir finansal destek sağladı. İl Özel İdaremiz finansal destek sağlayarak bu tesisin yapılmasını ve bugün hizmete sunulmasını hazır hale getirdi” sözlerine yer verdi.

“Ekonomimize katkı sağlamayı hedefliyoruz”

Ayvacık Şapköy Muhtarı Nevzat Kaptan ise Şapköy Antep Fıstığı Üretim ve Paketleme Tesisi ile ürünlerin daha çok değerleneceğini ifade ederek, “Bu yatırımın köyümüze ve ilçemize kazandırılmasında emeği olan Çanakkale Valiliği’ne, Ayvacık Kaymakamlığımıza, milletvekillerimize ve köyümüzdeki bir hayırsever vatandaşımıza çok teşekkür ederim. Köyümüzde üretilen Antep fıstığımızın üretim kapasitesini arttırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda çevre köylerimiz de köyümüze gelerek bu tesisten yararlanacak. Antep fıstığında üretimi arttırarak ekonomimize katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Konuklara hasat edilen Antep fıstığı ikramının sonrasında Antep Fıstığı Hasat Şenliği programı son buldu.

​Üreticiler teşekkür etti

Şapköy'ün antep fıstığı üreticileri bu tesisin hem ürünlerinin işlenmesi hem de pazarlarına ulaşması açısından önemli bir gelişme olduğunu belirttiler. Kaliteli işleme ve paketleme ile ürünlerinin değerinin artacağına inandıklarını vurguladılar. Ayrıca, gelişmiş tesis sayesinde antep fıstığının katma değerinin yükseleceğini ve bunun, kendilerine daha iyi bir yaşam standardı sağlayacağını ifade ettiler.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş